preskoči na sadržaj
vijesti

Pridružimo se akciji MS Walk za podršku oboljelima od multiple skleroze

Iako mnogi od nas ne znaju što je MS i što znači bolovati od bolesti s tisuću lica, svakodnevno svjedočimo hrabroj borbi naše drage kolegice Matee koja se s tom bolešću bori u tišini i svaki novi dan započinje osmjehom na čemu joj se istinski divimo. No, o MS-u trebamo govoriti kako bismo razumjeli bitke koje oboljeli pokušavaju dobiti u toj borbi.

Stoga vas pozivamo da se od 27. do 30. svibnja pridružite MS Walk-u i podijelite sliku broja svojih koraka taj dan na društvenim mrežama (Facebook, Instagram, Tik Tok) uz heštegove #svakikoraksebroji i #hodajzaonekojinemogu! Također pozivamo i sve 27.05. u 17h na Bundek na tradicionalno najveće događanje gdje je pripremljen bogat program za sve sudionike ovogodišnjeg MS Walk-a. Od edukacija kroz MS talk s profesorom Mariom Habekom iz referentnog centra za multiplu sklerozu KBC Zagreb, ali i stand up nastupe te koncert tamburaša.

  :: opširnije :: 


objavio: Željka Dijanić  datum: 21. 5. 2024. 18:35

Izložba: Vizualizacija čazmanske utvrde u 3D modelu Vijest ima dokument u privitku

U Centru za kulturu, Gradskome muzeju Čazma obilježen je Međunarodni dan muzeja.
Prvi program pod nazivom "Vizualizacija čazmanske utvrde u 3D modelu" proveden je u sklopu Edukativne muzejske akcije (EMA), a nastao je u suradnji muzeja s Gradskom knjižnicom Slavka Kolara Čazma i Srednjom školom Čazma. Srednjoškolci su, pod vodstvom mentora (profesori Matea Gredelj i Josip Carić), izradili 3D model čazmanske utvrde, koristeći printer u vlasništvu gradske knjižnice. Voditeljica programa bila je kustosica Marina Junger.
Drugi program naziva "Čazma nekad i danas" nastao je u suradnji s učenicima osnovne i srednje škole u Čazmi. Učenici Osnovne škole Čazma (učenici predmetne nastave) i Srednje škole Čazma, pod vodstvom mentora (osnovna škola - Agneza Anić, srednja škola - Željka Biškup i Ivana Mrazović), analizirali su stare fotografije/razglednice iz fundusa Gradskog muzeja Čazma, prizor smjestili u današnji prostor grada Čazme, a potom i sami fotografirali današnje stanje s iste pozicije. Radovi učenika (uz kopije originalnih predložaka), kroz prigodnu izložbu, predstavljeni su u okviru Međunarodnog dana muzeja. Voditeljica programa: Jadranka Kruljac Sever, kustosica.
  :: opširnije :: 


objavio: Željka Dijanić  datum: 20. 5. 2024. 10:45

Ponosni na našeg Mateja! Vijest ima dokument u privitku

Ovaj tjedan održano je državno natjecanje učenika strukovnih škola "WorldSkills Croatia 2024." u Zagrebu, koje je okupilo više od 350 učenika natječući se u 42 strukovne discipline. Našu Srednju školu Čazma u disciplini automehatronika predstavljao je učenik 3.a razreda, Matej Posavec. Matej se na državno natjecanje plasirao nakon izvrsnog rezultata na međužupanijskom natjecanju u ožujku. Pod budnim okom i vodstvom mentorice Matee Gredelj, te uz pomoć Gorana Deželića, Matej je marljivo trenirao i pripremao se za ovo veliko natjecanje. Na državnom natjecanju pratio ga je Josip Carić, pružajući mu podršku kroz tri dana intenzivnog rada i natjecanja.

S ponosom možemo reći da je Matej završio natjecanje sa impresivnih 89.5 bodova od 100 mogućih. Samin plasmanom na državno natjecanje postigao je ogroman uspjeh za našu školu! Čestitke Mateju, mentorima i svima koji su mu pružili podršku! 🎉 #WorldSkillsCroatia2024

  :: opširnije :: 


objavio: Željka Dijanić  datum: 19. 5. 2024. 10:44

Pozivnica: Vizualizacija čazmanske utvrde u 3D modelu

Učenici 3.a razreda Manuel Novačinović, Luka Jambrečina, Sven Sudarević, Jan Krizmanić i Luka Juha pod vodstvom mentora i profesora mag. ing. mech. Matee Gredelj i mag. ing. mech. Josipa Carića u fazi su izrade čazmanske utvrde u 3D modelu. Kako izgleda postupak, možete vidjeti na fotografijama (pod "opširnije").
Podsjetimo, Gradski muzej Čazma u suradnji s Gradskom knjižnicom Slavka Kolara Čazma i Srednjom školom Čazma sudjeluje u 29. po redu edukativnoj muzejskoj akciji. Ovogodišnja tema je „Muzeji i STEAM?!“. Voditeljica programa: kustosica Marina Junger. Završna svečanost i prezentacija rezultata programa održat će se 18. svibnja u 10 sati u Gradskom muzeju Čazma, no od 9 smo već tu. Vidimo se!
  :: opširnije :: 


objavio: Željka Dijanić  datum: 16. 5. 2024. 10:36

Započelo državno natjecanje World Skills Croatia Vijest ima dokument u privitku

Danas je započelo državno natjecanje učenika strukovnih škola World Skills Croatia 2024. koje u Zagrebu okuplja nešto više od 350 učenika koji se natječu u 42 strukovne discipline. Srednju školu Čazma u disciplini automehatronika predstavlja učenik 3.a razreda Matej Posavec koji se na državno plasirao nakon izvrsnog rezultata na međužupanijskom natjecanju održanom još u ožujku. Mateja je za natjecanje pripremala njegova mentorica Matea Gredelj uz pomoć Gorana Deželića, a na državnom natjecanju ova tri dana prati ga Josip Carić.

  :: opširnije :: 


objavio: Željka Dijanić  datum: 13. 5. 2024. 10:25

Izlet drugih razreda u Italiju Vijest ima dokument u privitku

Učenici drugih razreda naše škole u pratnji profesora Josipa Carića, Suzane Pušić, Ive Šimek i Monike Vulame, i u društvu profesorice Andrijane Kos Mirčetić, u noći 10. svibnja 2024. krenuli su na veliku dvodnevnu avanturu u Italiju. Tijekom petka razgledali su Veronu i uživali u slobodnom vremenu u tom prekrasnom gradu, a navečer družili se u hotelu u gradu Busolengu. U subotu testirali su svoju hrabrost u Gardalandu, poznatom zabavnom parku na obali jezera Garda, na adrenalinskim vožnjama ili pak uživali osvajajući „plišance“. U nedjelju u ranim jutarnjim satima umorni i puni dojmova vratili su se u Čazmu.

  :: opširnije :: 


objavio: Željka Dijanić  datum: 12. 5. 2024. 12:22

Javno savjetovanje o Odluci o upisu učenika u I. razred srednje škole u školskoj godini 2024./2025. Vijest ima dokument u privitku

Zaposlenici Srednje škole Čazma ne slažu se s prijedlogom Odluke nadležnog ministarstva budući da nije usklađena sa zahtjevima škole koji su odgovor na potrebe lokalne zajednice i tržišta rada. Program/zanimanje plinoinstalater u kojem je predviđen upis 6 učenika unutar mješovitog razrednog odjela zajedno s automehatroničarima i bravarima uopće nije uvršten u prijedlog odluke, a riječ je o deficitarnom i iznimno traženom zanimanju što potvrđuju i dvije tvrtke sa sjedištem u Čazmi čija pisma namjere možete pronaći pod opširnije, a koje će učenicima osigurati mjesta za obavljanje naukovanja, a po završetku školovanja i posao.  Škola traži da se uvaži izvorni prijedlog škole i u mješovitom odjelu omogući upis 12 automehatroničara, 6 bravara i 6 plinoinstalatera.

Nadalje, budući da se više godina zaredom uspješno upisuju učenici u dva vrlo tražena programa iz sektora Promet i logistika – trogodišnji vozač motornih vozila i četverogodišnji tehničar cestovnog prometa, ne postoji razlog da se broj predloženih mjesta (22 po odjelu) smanjuje. U školi se obrazuje velik broj učenika iz susjednih gradova i susjednih županija jer u njihovu mjestu boravka ti programi ne postoje te dva mjesta više po programu puno znači za upis u deficitarno zanimanje, naročito za vozača motornih vozila.

 

  :: opširnije :: 


objavio: Irena Ivanović  datum: 3. 5. 2024. 15:17

Svečano obilježena 60. obljetnica Srednje škole Čazma Vijest ima dokument u privitku

30. travnja 2024. održana je središnja svečanost povodom 60. obljetnice Srednje škole Čazma. Uz bivše i sadašnje učenike i zaposlenike škole, svečanosti su nazočili brojni uzvanici koji svojim radom i angažmanom doprinose razvoju ustanove. Ulicom sjećanja prošetali su predstavnici prvih generacija učenika iz 1964. i 1966. godine, dok su dašak današnjeg vremena unijeli nastupi učenika. Velika je to obljetnica za školu i lokalnu zajednicu i nadamo se da će ih biti još puno!

  :: opširnije :: 


objavio: Željka Dijanić  datum: 2. 5. 2024. 18:07

Jona Dokuš vrlo uspješan na natjecanju Euroclassica

Većina učenika bi vjerojatno pomislila: „Zašto bi sudjelovao/la na natjecanju iz Latinskoga jezika?“, ali naravno ja tako nisam razmišljao jer me jako zanimalo kako to natjecanje izgleda. Natjecanje Euroclassica je vrlo zanimljivo natjecanje jer se provodi u mnogo zemalja Europe i provodi se na engleskom, talijanskom i njemačkom jeziku, a tema natjecanja je latinski jezik i gramatika, povijest Rima i sl. te sam ga ja pisao na engleskom jeziku. Na ovo natjecanje potakla me moja mentorica, profesorica Latinskog jezika Danijela Feliks, koja mi je također dala i primjere zadataka. Zadatci su za mene bili dosta lagani jer sam na satovima Povijesti i Latinskoga jezika volio slušati o povijesti Rima, legendama o Romulu i Remu i još mnogo toga. Za većinu gramatičkih i vokabularnih zadataka se nisam trebao posebno pripremati jer smo veliku većinu toga obrađivali na satovima Latinskoga jezika. Ove školske godine rastajem se s predmetom Latinski jezik i prof. Feliks. Drago mi je da je rastanak obilježen odličnim postignućem, a posebno drago mi je bilo čuti kako sam prvi u našoj školi koji je osvojio srebrnu diplomu na ovom natjecanju. Mogu reći da se, na neki način, sa latinskim jezikom opraštam kao pobjednik.
Jona Dokuš, 2.c, SŠČ – opća gimnazija
  :: opširnije :: 


objavio: Željka Dijanić  datum: 29. 4. 2024. 13:54

Naši automehatroničari na Erasmus+ stručnoj praksi u Turskoj, 1. tjedan

Kako je protekao prvi tjedan naših automehatroničara na Erasmus+ stručnoj praksi u Mersinu možete pogledati u priloženom videu.

 

 

  :: opširnije :: 


objavio: Željka Dijanić  datum: 26. 4. 2024. 13:42

Noć knjige usred bijela dana

Knjižnica Srednje škole Čazma bila je u srijedu, 24. travnja 2024. skoro premala za učenike i njihove profesorice. Učenici 1.d, 3.d. i 4.c i profesorice Hrvatskog jezika Renata Špehar, Melita Ivanetić i Suzana Pušić obilježile su Noć knjige, doduše usred bijeloga, oblačnoga dana. Noć knjige u Srednjoj školi Čazma bila je posvećena Marku Maruliću, od čije je smrti prošlo točno pola tisućljeća, i njegovom epu Judita.
Profesorica Renata Špehar održala je prezentaciju u kojoj je naglasila važnost Marka Marulića u hrvatskoj književnosti. Zahvaljujući Juditi, prvome epu na hrvatskome jeziku, njega nazivamo Ocem Hrvatske Književnosti, a Judita je dovršena 22. travnja 1501. Kao sjećanje na taj dan obilježavamo i Dan hrvatske knjige. Nakon prezentacije profesorice Špehar, učenici su pogledali kratki filmski uradak učenika 4.d, prošlogodišnjih maturanata. To je bio mamac za čitanje Marulićeve Judite. Nakon filmskog dijela uslijedio je kazališni. Učenici 1.d, David Oreški, Josip Čolaković i Oliver Halusek izveli su scensku izvedbu u kojoj su predstavili život i rad Marka Marulića, dok su djevojke Julijana Krovina iz 3.d, Petra Prebeg i Ana Sabljak iz 1.d prikazale svoje viđenje triju Judita, one biblijske, Marulićeve i moderne Mire Gavrana.
Za kraj učenici su odigrali tombolu u kojoj su mogli osvojiti simbolične poklone i ponijeli su sa sobom straničnike kao uspomenu na Noć (Dan) knjige 2024.

  :: opširnije :: 


objavio: Željka Dijanić  datum: 24. 4. 2024. 21:03

Dan profesionalnog usmjeravanja

U Domu kulture u Bjelovaru u utorak, 16. travnja održan je Dan profesionalnog usmjeravanja koji organizira CISOK. Na tom događanju učenici srednjih škola  „osmašima“ su predstavili svoje srednje škole. Srednjoškolci su govorili o usmjerenjima koja se mogu upisati u određenim srednjim školama, mogućnostima zapošljavanja, organizaciji nastave, projektima, najdražim predmetima… 

Našu su školu predstavili Jan Krizmanić iz 3.a i Marija Horvat iz 3.d. Opušteno i iscrpno govorili su o prednostima naše Škole i ljepoti školovanja u malome gradu. U pratnji učenika bile su školska pedagoginja Iva Šimek i školska knjižničarka Suzana Pušić. U pauzi učenici i stručne suradnice prošetali su Bjelovarom. 

  :: opširnije :: 


objavio: Željka Dijanić  datum: 16. 4. 2024. 16:02

Gimnazijalci na izletu u Križevcima

Tridesetak gimnazijalaca naše škole s profesoricama biologije Spomenkom Koledić, matematike i informatike Željkom Dijanić i fizike Vlastom Hermanović posjetili su grad Križevce 11. travnja 2024. godine. Detaljan opis izleta možete pročitati preteći poveznicu "opširnije".
  :: opširnije :: 


objavio: Željka Dijanić  datum: 15. 4. 2024. 14:46

Strojobravari i vodoinstalateri na sajmu "BIAM I ZAVARIVANJE"

Današnji dan bio je iznimno uzbudljiv za učenike 3.a razreda naše škole, strojobravare i vodoinstalatere, jer su imali priliku posjetiti "BIAM I ZAVARIVANJE - Međunarodni sajam alatnih strojeva i alata te zavarivanja i antikorozivne zaštite" na Zagrebačkom Velesajmu u pratnji nastavnika Josipa Carića i Matee Gredelj. Sajam, koji je zauzeo čak 11.000 četvornih metara izložbene površine, ugostio je 349 izlagača iz Hrvatske i 28 zemalja svijeta. Riječ je bila o najeminentnijim izlagačima iz sektora alatnih strojeva i najznačajnijim predstavnicima iz djelatnosti zavarivanja.
Uz obilježavanje jubileja, 30. međunarodnog sajma zavarivanja i antikorozivne zaštite ZAVARIVANJE, te 27. izdanja Međunarodnog sajma alatnih strojeva i alata - BIAM, učenici su imali priliku sudjelovati i u novom Industrijskom inkubatoru. Ovdje su promovirane nove tehnologije primijenjene u industriji, zanimanja u industriji, povezivanje dionika te inovacije.
Posebno su se istaknule prilike za aktivno sudjelovanje, a među njima je bila i mogućnost isprobavanja najnovijih tehnologija poput zavarivanja plazmom. Učenici su s oduševljenjem prihvatili ovu priliku, koristeći je kao priliku za proširenje svog znanja i iskustva u području zavarivanja. Ovaj praktični pristup omogućio im je da steknu uvid u suvremene tehnike i procese koje će biti ključne za njihov budući rad u industriji.
  :: opširnije :: 


objavio: Željka Dijanić  datum: 11. 4. 2024. 15:05

Sretan Uskrs!

  :: opširnije :: 


objavio: Irena Ivanović  datum: 28. 3. 2024. 10:52

Dan škole obilježili na otvorenom u znaku broja 60 Vijest ima dokument u privitku

S ponosom vas obavještavamo da smo i danas, 27. ožujka, nastavili s obilježavanjem 60. obljetnice naše škole. Danas smo proslavili Dan škole nizom sportskih aktivnosti koje su uključivale 60 minuta šetnje po prekrasnim Medjamama, 60 minuta zabavnog povlačenja užeta, 60 minuta nogometa punog uzbuđenja, 60 minuta odbojke, 60 minuta društvenih igara te 60 minuta inspirativnog predavanja kojeg su odžali Bojan Bjelajac i Tomislav Golubić iz bjelovarske stanice HGSS-a. Ovaj dan bio je prava manifestacija zajedništva i sportskog duha. Zahvaljujemo svim učenicima, nastavnicima i pripadnicima HGSS-a koji su sudjelovali i pomogli u stvaranju nezaboravnih uspomena!

  :: opširnije :: 


objavio: Željka Dijanić  datum: 27. 3. 2024. 15:55

Još jedna generacija naših učenika proslavila 10 godina mature Vijest ima dokument u privitku

U subotu 23. ožujka svoje škole sjetila se i generacija koja je 2009./2010. upisala smjer tehničar cestovnog prometa. Iako ih se okupilo samo pola, bili su nostalgični i sretni što opet imaju priliku ući u svoju školu. Razgledali su novosti u holu, malo se čudili svim računalima i projektorima u učionicama, e-dnevniku...Najviše su se nasmijali svome starom imeniku, ocjenama i bilješkama svojih profesora i tako se vratili petnaestak godina u prošlost složivši se da je školsko doba najljepše doba. S njima se nasmijala i razrednica Vedrana Dujnić Petrač.

  :: opširnije :: 


objavio: Željka Dijanić  datum: 24. 3. 2024. 03:49

Velik uspjeh naših učenika na natječaju povodom Godine Marka Marulića Vijest ima dokument u privitku

Prije 500 godina, 5.siječnja 1524. preminuo je Marko Marulić, otac hrvatske književnosti, nacionalni klasik, tvorac prvog epa na hrvatskom jeziku, ujedno i klasik kršćanske književnosti te humanist europskog formata. U povodu ove značajne obljetnice, Vlada Republike Hrvatske proglasila je 2024. Godinom Marka Marulića.

Na satima hrvatskog jezika i književnosti posebno se stavljao naglasak na život i djelo našeg književnika. Učenici su pokazali interes i volju dodatno se pozabaviti literarnom i likovnom interpretacijom Judite. Profesorica Renata Špehar potaknula je i prijavila na likovni i literarni natječaj: „ Kroz riječ i sliku: Marko Marulić“ učenike 3.d razrednog odjeljenja tehničar cestovnog prometa. Učenici Lovro Čikor i Matko Zagorac osvojili su visoko treće mjesto svojim radom i interpretacijom. Natječaj je organizirala Udruga studenata Filozofskog fakulteta u Splitu. Cilj natječaja bio je potaknuti kreativnost i umjetnički izraz mladih, istražujući teme vezane uz velikog hrvatskog renesansnog pisca, Marka Marulića.

  :: opširnije :: 


objavio: Željka Dijanić  datum: 22. 3. 2024. 14:57

Jeste li znali da se s kamionom može igrati pikado i voziti slalom? Vijest ima dokument u privitku

Jeste li znali da se s kamionom može igrati pikado i voziti slalom? Naš Bruno Punčec zna, a svoje je umijeće pokazao na izlučnom Worldskills natjecanju u disciplini vožnja motornog vozila 21. ožujka 2024. u Sisku. Uz vodstvo mentora Martina Karlovčana, Bruno je izbrusio svoje vozačke vještine i sve nas učinio ponosnima.

  :: opširnije :: 


objavio: Željka Dijanić  datum: 21. 3. 2024. 12:54

Domaćini županijskog natjecanja iz Povijesti Vijest ima dokument u privitku

18. ožujka 2024. Srednja škola Čazma ugostila je četrdesetak mladih povjesničara i njihove mentore na županijskoj razini natjecanja iz povijesti. Sudjelovali su učenici od prvog do četvrtog razreda, iz Gimnazije Bjelovar, Gimnazije Daruvar, Medicinske škole Bjelovar, Srednje škole August Šenoa Garešnica i Tehničke škole Daruvar. Učenicima i mentorima čestitamo na ostvarenim rezultatima i želimo plasman na državnu razinu natjecanja.
Za vrijeme rada prosudbenih povjerenstava, natjecatelji su posjetili čazmansku crkvu i srednjovjekovnu utvrdu o čijoj im je povijesti pričala ravnateljica čazmanskog Centra za kulturu dr. sc. Maja Cepetić Rogić kojoj zahvaljujemo na izdvojenom vremenu i trudu.
  :: opširnije :: 


objavio: Željka Dijanić  datum: 18. 3. 2024. 22:20

Prvi sastanak Erasmus+ tima UHSR za projektnu godinu 2024./2025. Vijest ima dokument u privitku

Ravnateljica Irena Ivanović članica je Erasmus+ tima Udruge hrvatskih srednjoškolskih ravnatelja za projektnu godinu 2024./2025. Na prvome sastanku tima isplanirane su buduće aktivnosti. 

  :: opširnije :: 


objavio: Irena Ivanović  datum: 18. 3. 2024. 12:34

Domaćini međugradskog natjecanja u odbojci za djevojke i mladiće Vijest ima dokument u privitku

Srednja škola Čazma ponovo je bila domaćin međugradskog natjecanja iz odbojke za djevojke 12. ožujka i za mladiće 14. ožujka 2024. Natjecanje organizira Školsko-sportski savez Bjelovarsko-bilogorske županije i tajnik Nikola Kovaček, a utakmice su odigrane u sportskoj dvorani Osnovne škole Čazma.
Rezultati su sljedeći: od ženskih je ekipa prva Mladost Gimnazije Bjelovar, druga je ekipa Ždral Gimnazije Daruvar, treći su domaćini Sokoli Čazma, četvrti ŠKEEB Ekonomske i birotehničke škole Bjelovar, a peti su Medicinar Bjelovar i Tehničar Tehnička škola Daruvar. Poredak muških ekipa: Ždral Gimnazije Daruvar, Tehničar Bjelovar, Tehničar Tehnička škola Daruvar, domaćini Sokoli Čazma te Mladost Gimnazije Bjelovar i Medicinar Bjelovar.
Zahvaljujemo i domaćim snagama u ulozi sudaca - Tei Premuž, Sari Jančić i Heleni Bajser.
  :: opširnije :: 


objavio: Željka Dijanić  datum: 14. 3. 2024. 15:31

Posjet učenika tvornici Rimac Automobili Vijest ima dokument u privitku

Učenici a razreda naše škole, koji se obrazuju za zanimanja automehatroničar, vodoinstalater, strojobravar i bravar, proveli su inspirativan dan jučer, 11.3., posjećujući tvornicu Rimac Automobili u Zagrebu. Pod budnim okom svojih nastavnika Josipa Carića, Gorana Deželića, Dražena Sudarevića i Matee Gredelj, učenici su imali priliku zaviriti u svijet vrhunske tehnologije i inovacija u automobilskoj industriji. Ovaj izlet pružio im je uvid u procese proizvodnje električnih automobila te ih inspirirao za daljnje učenje i usavršavanje u svojim odabranim strukama. Ovakva prilika nije samo obogatila njihovo iskustvo, već je također potaknula njihovu strast prema tehnologiji i inženjeringu. Izlet u Rimac Automobili definitivno će ostati u sjećanju učenicima kao jedno od najzanimljivijih i najinspirativnijih iskustava u njihovom školovanju.

  :: opširnije :: 


objavio: Željka Dijanić  datum: 11. 3. 2024. 21:52

Matej Posavec plasirao se na državno natjecanje iz automehatronike Vijest ima dokument u privitku

U petak, 8. ožujka 2024., održano je natjecanje Worldskills u kategoriji automehatronika, koje je okupilo talentirane učenike iz različitih škola. Među sudionicima se istaknuo Matej Posavec, učenik 3.a razreda naše škole, koji je zajedno s mentoricom Mateom Gredelj sudjelovao u ovom izazovu.

Natjecanje je obuhvatilo dva zadatka, a Matej je svojim vještim radom i znanjem postigao izvanredan rezultat osvojivši 3. mjesto s impresivnih 62.5 bodova od mogućih 70. Njegovo postignuće ne samo da je ponos naše škole, već je i potvrda njegove posvećenosti i stručnosti u području automehatronike.

Natjecanje je održano u Elektrostrojarskoj obrtničkoj školi u Zagrebu, gdje su se natjecatelji mogli izmjeriti u svojim vještinama i znanjima te razmijeniti iskustva s kolegama iz drugih škola.

Ovim impresivnim rezultatom Matej je osigurao svoje mjesto na državnom natjecanju koje će se održati u svibnju. Svojim talentom i predanim radom, Matej obećava da će nastaviti ostvarivati izvanredne rezultate i predstavljati našu školu na najvišoj razini natjecanja.

  :: opširnije :: 


objavio: Željka Dijanić  datum: 9. 3. 2024. 12:05

Posjet i predavanje djelatnika MUP-a Vijest ima dokument u privitku

Danas su nam u posjet došli gosp. Mirko Cindrić i Željko Malčić iz MUP-a kako bi učenicima 2.d i 3.b razreda predstavili područja rada policije te ih potencijalno zainteresirali za nastavak svog profesionalnog puta upravo unutar MUP-a.

Hvala im na zanimljivom predavanju te osobnim iskustvima koja su podijelili s nama. Veselimo se nastavku suradnje!

  :: opširnije :: 


objavio: Željka Dijanić  datum: 5. 3. 2024. 17:12

Naši „softveraši“ osvojili 1. mjesto na županijskom natjecanju iz informatike Vijest ima dokument u privitku

Na županijskom natjecanju iz informatike održanom 1. ožujka 2024. u Tehničkoj školi Bjelovar našu školu predstavljali su učenici 4. razreda opće gimnazije Bernard Baltić, Leon Kancir i Mateo Kapelac pod vodstvom mentorice dr. sc. Željke Dijanić. U kategoriji Razvoj softvera sudjelovali su kao tim, a pojedinačno je Bernard Baltić sudjelovao još u kategoriji Osnove informatike.

Za svoj softverski rad University Calculator osvojili su 1. mjesto u županiji. To je program napisan u Pythonu koji maturantima omogućava izračun broja bodova za upis na fakultet na temelju predviđanja rezultata državne mature i ocjena iz srednje škole. Svoj su rad prezentirali pred tridesetak učenika sudionika županijskog natjecanja i branili ga pred povjerenstvom koje čine profesori informatike iz drugih srednjih škola Darijom Vidićem, Vesnom Pavković-Dončević i Ivanom Milašin. Vrlo samouvjereno odgovorili su na sva pitanja članova povjerenstva, ali isto tako dobili konstruktivne prijedloge za poboljšanje programskog koda i još bolju prilagodbu sučelja korisnicima. Ostali učenici pohvalili su ideju i korisnost ovoga programa te bi ga i sami rado koristili.

Mentorica je izuzetno zadovoljna nastupom učenika te ističe kako bi njihov timski rad, međusobna podrška i organiziranost mogli biti primjer svima ostalima. Rad University Calculator predlaže se za državnu razinu natjecanja o čijem će konačnom ishodu odlučiti državno povjerenstvo kroz par tjedana.

Ovo je prvi put u povijesti naše škole da na županijskom natjecanju imamo predstavnike u kategoriji Razvoj softvera za koju se obično prijavljuju učenici iz tehničkih škole kojima je programiranje struka. Tim više je još veći uspjeh naših mladića koji planiraju upisati fakultete iz informacijskih znanosti i u budućnosti se baviti programiranjem.

  :: opširnije :: 


objavio: Željka Dijanić  datum: 3. 3. 2024. 18:46

Naše učenice na Županijskoj smotri LiDraNo Vijest ima dokument u privitku

Bjelovar, 29.02.2024. - Bjelovarsko kazalište bilo je domaćin Županijske smotre LiDraNo, pod pokroviteljstvom Ekonomske i birotehničke škole. Mladi talenti iz cijele županije okupili su se kako bi podijelili svoju strast prema književnosti i scenskom izričaju. Među njima su se istaknule učenice Srednje škole Čazma u pratnji mentorice Renatom Špehar i nastavnice Matee Gredelj, koje su svojim izvanrednim radovima obogatile ovaj značajan kulturni događaj. Emma Nekić, Paola Agičić i Marija Horvat, predstavljajući Srednju školu Čazma, izvele su impresivan scenski nastup pod nazivom "Rupi Kaur: Mlijeko i med". Njihov izričaj i interpretacija Kaurinog djela ostavili su dubok dojam na publiku, unoseći u prostor kazališta snagu emocija i dubine teksta. Iako nisu prošle na državnu smotru, njihov rad nije prošao nezamijećen. Pohvale za njihov trud stigle su od strane povjerenstva, koje su činili Jakov Bilić, Margareta Fabičević i Milica Šepak Barić. U drugom dijelu smotre, Maja Martinjak je svojim literarnim radom "Gubitak i preživljavanje" osvojila srca žirija svojom emotivnom i dubokom pričom. Iako nije predložena za državnu smotru, Maja je također dobila priznanje od strane povjerenstva za svoj rad, koje čini Alica Bačeković Pavelić, Andrea Petrić i Siniša Krpan. Ova smotra nije samo prilika za natjecanje, već i za slavlje umjetnosti i kreativnosti mladih. Srednja škola Čazma može biti ponosna na svoje talentirane učenice koji su s ljubavlju i predanošću predstavile školu na ovoj smotri. Čestitamo Emmi, Paoli, Mariji i Maji na njihovim iznimnim postignućima i želimo im puno uspjeha u budućnosti, nastavljajući širiti svoju strast prema umjetnosti i književnosti.

  :: opširnije :: 


objavio: Željka Dijanić  datum: 1. 3. 2024. 12:00

Domaćini županijskog natjecanja iz Engleskoga jezika Vijest ima dokument u privitku

Danas je u Srednjoj školi Čazma održano županijsko natjecanje iz Engleskoga jezika. Ugostili smo 27 učenika i učenica te njihove mentore i mentorice iz brojnih srednjih škola iz naše županije: ,,August Šenoa'' Garešnica, Gimnazija Bjelovar, Gimnazija Daruvar, Ekonomska i turistička škola Daruvar, Komercijalna i trgovačka škola Bjelovar, Medicinska škola Bjelovar, Turističko-ugostiteljska i prehrambena škola Bjelovar, Ekonomska i birotehnička škola Bjelovar, Srednja škola Bartola Kašića Grubišno polje i Tehnička škola Bjelovar.
Čestitamo svim učenicama i učenicima na njihovim uspjesima, a posebice njih sedmoro koji će zahvaljujući svojim odličnim rezultatima biti predloženi za državno natjecanje.
  :: opširnije :: 


objavio: Željka Dijanić  datum: 13. 2. 2024. 19:00

LiDraNo u Grubišnom Polju Vijest ima dokument u privitku

U Grubišnom Polju 09.02.2024. je održana smotra LiDraNo 2024., međugradsko natjecanje koje okuplja mlade talente iz područja književnosti i dramskog stvaralaštva. Naša škola s ponosom ističe izvanredne uspjehe svojih učenica koje su zasjale na ovom važnom događaju.

Učenice naše škole, Emma Nekić, Paula Agičić i Marija Horvat iz 2. i 3. razreda, nastupile su s grupnim scenskim nastupom "Rupi Kaur: Mlijeko i med". Njihov nastup rezultirao je prolaskom na županijsko natjecanje, gdje će imati priliku pokazati svoje vještine još širem auditoriju.

Također, učenica Maja Martinjak iz 3. razreda predložena je za sudjelovanje na županijskoj smotri sa svojim literarnim radom (esej) naziva "Gubitak i Preživljavanje".

Mentorica Renata Špehar bila je ključna podrška u pripremi učenica za natjecanje, no, nažalost, zbog bolesti nije mogla biti s njima u pratnji. Ipak, uz učenice je bila Matea Gredelj, pružajući im podršku i ohrabrenje u svakom trenutku.

Ponosni smo na postignuća naših učenica te im želimo još mnogo uspjeha na daljnjim natjecanjima. 

  :: opširnije :: 


objavio: Irena Ivanović  datum: 12. 2. 2024. 16:03

Dan znanja i inspiracije Vijest ima dokument u privitku

U sklopu Dana inspiracije i znanja učenici su ovaj četvrtak obilježili svoj stoti dan u školi i početak obilježavanja 60. godišnjice SŠČ. S ciljem poticanja zajedništva i međusobne suradnje i uvažavanja, nenastavni dan proveden je u kreativnim radionicama te neformalnim druženjem svih razrednih odjela, njihovih razrednika i nastavnika. Nadamo se da su učenici ponosni na svoje kreacije kao što smo i mi. 

 

U priloženim fotografijama i video zapisima možete pogledati kako je dan protekao. 

  :: opširnije :: 


objavio: Irena Ivanović  datum: 9. 2. 2024. 13:15

Naša škola u projektu BIG - Budi internet genijalac

Ove školske godine naša je škola izabrana u međunarodni projekt Budi Internet genijalac – BIG kojega u RH provodi udruga Suradnici u učenju, a financira ga Google. Projektom se želi osnažiti učenike, roditelje i učitelje za kritičko razmišljanje pri istraživanju interneta, zaštitu privatnosti, pristojno i ljubazno ponašanje, promišljeno i odgovorno dijeljenje digitalnih sadržaja te pružanje podrške vršnjacima. Projekt Budi Internet genijalac provodit će se od 2023. do 2026. godine.
Prva aktivnost kojom smo dali aktivan doprinos na državnoj razini jest sudjelovanje naših nastavnica Vedrane Dujnić Petrač i Matee Gredelj na konferenciji "Potraga za boljim internetom" s temom „Provjera točnosti podataka dobivenih pretraživanjem u digitalnom okruženju“. Kolegice su predstavile kao se u našoj školi radi s učenicima na podizanju svijesti o prednostima, opasnostima i općenito sigurnosti na internetu. Kolegica Vedrana prikazala je kako se na nastavi Engleskoj jezika radi na razvoju vještina provjere podataka (Fact checking skills), a kolegica Matea je prikazala kao se umjetna inteligencija može koristiti kao pomoć učenju, ali i da može dati pogrešne podatke (ChatGPT – istina ili laž).

  :: opširnije :: 


objavio: Željka Dijanić  datum: 7. 2. 2024. 12:21

Dan crvenih haljina 2024. Vijest ima dokument u privitku

Djelatnici i učenici SŠ Čazma su jučer 2.2.2024. – prvi petak u veljači, podržali kampanju Dan crvenih haljina odijevanjem haljina, majica, hlača, sakoa, nakita… crvene boje. Kampanja ima za cilj podizanje svijesti o srčanim bolestima žena i rizicima od moždanog udara. Moždani udar u žena nedovoljno je prepoznat, nedovoljno istražen i nedovoljno liječen. Prva kampanja „Dan crvenih haljina“, #nosicrveno, odnosno, „Go Red for Women“ pokrenuta je u Americi, a danas je to međunarodna kampanja posvećena prevenciji, dijagnostici i kontroli kardiovaskularnih bolesti, što uključuje bolesti krvnih žila, srca i mozga kod žena. Simbol kampanje je crvena haljina – haljina kao univerzalna slika žene i crvena kao boja zdravlja, života i živosti, ali i upozorenja.

  :: opširnije :: 


objavio: Željka Dijanić  datum: 3. 2. 2024. 12:00

Stručno predavanje za automehatroničare Vijest ima dokument u privitku

U srijedu, 24. siječnja, automehatroničari 1.a i 3.a razreda imali su privilegiju sudjelovati u predavanju na temu "Brtvila za motore s unutarnjim izgaranjem". Predavanje je održao Florian Kiziak iz njemačke tvrtke Elring u suradnji s Intercarsom i njihovim predstavnicima Davorom Hrenom i Borisom Smuđem.
Tijekom dvosatnog predavanja, učenici su imali priliku produbiti svoje znanje o dvije ključne podteme: "Brtve glava cilindra s metalnim slojem i zahtjevi za njihovu ugradnju" te "Tekuće mase za brtvljenje". Kroz stručnu analizu i praktične primjere, Florian Kiziak pružio je dragocjene uvide u napredne tehnologije brtvljenja i njihovu primjenu u suvremenim motorima s unutarnjim izgaranjem.

  :: opširnije :: 


objavio: Irena Ivanović  datum: 26. 1. 2024. 14:15

Školsko natjecanje iz Vožnje motornog vozila Vijest ima dokument u privitku

26. siječnja 2024. održano je školsko natjecanje iz discipline Vožnja motornog vozila. Matko Mišić i Bruno Punčec iz 3.b razreda okušali su se u radnjama koje čekaju sudionike na međužupanijskom Worldskills natjecanju koje će se održati krajem ožujka u Sisku. Uz vodstvo mentora Martina Karlovčana, a pod nadzorom školskog povjerenstva učenici su se natjecali u sigurnoj i preciznoj vožnji. Bruno Punčec ostvario je bolji rezultat i predstavljat će školu na sljedećoj razini natjecanja. 

Kakve to vještine učenici trebaju demonstrirati pogledajte u priloženim video zapisima. 

  :: opširnije :: 


objavio: Irena Ivanović  datum: 26. 1. 2024. 13:27

Poziv bivšim učenicima - akcija "60 priča za 60 godina"

2024. godine naša škola slavi svoj 60. rođendan. Pozivamo sve bivše učenike da se uključe u proslavu jubileja sudjelovanjem u akciji "60 priča za 60 godina". Pošaljite nam svoje priče iz škole - anegdote, uspomene i dojmove i obilježite dijamantnu obljetnicu s nama.

  :: opširnije :: 


objavio: Željka Dijanić  datum: 24. 1. 2024. 12:23

Čestitka

Čestitka 23 by Irena Ivanović   :: opširnije :: 


objavio: Irena Ivanović  datum: 21. 12. 2023. 14:11

Izlet u Beč

Nije istina da se u prosincu samo uči i ocjenjuje! Učenici 1.c, 4.c, 3.b i 4.d su sa svojim razrednicama Željkom Biškup, Spomenkom Koledić, Gordanom Palaić i Melitom Ivanetić uživali u petak, 8. prosinca 2023. u adventskom ugođaju u Beču.
Krenuli su u ranojutarnjim satima da bi već prijepodne mogli hodati ulicama Beča, razgledavati kulturne znamenitosti, pojesti nešto toplo i neobavezno se družiti uz kavu. U dobrom društvu i malo hladnom, ali ipak sunčanom danu vrijeme je proletjelo. Vratili su se u kasnim večernjim satima svojim kućama obogaćeni lijepim uspomenama.
Svakako, tako nešto trebalo bi ponoviti.
  :: opširnije :: 


objavio: Željka Dijanić  datum: 19. 12. 2023. 19:08

Sven Sudarević dobitnik priznanja "Mlade ruke"

U utorak 12. prosinca je održana 3. redovna sjednica Skupštine Obrtničke komore Bjelovarsko-bilogorske županije nakon čega su dodijeljena priznanja obrtnicima i najboljim učenicima. Ovogodišnje priznanje “Mlade ruke” zaslužio je naš učenik Sven Sudarević iz 3.a razreda, smjer strojobravar. Njegove ocjene iz strukovnih predmeta uvijek su bile vrlo dobre ili odlične. Posebno treba istaknuti njegovu izvanrednu izvedbu tijekom praktične nastave, gdje je redovito ostvarivao ocjene odličan, uz brojne pohvale od majstora kod kojega je radio. Sven je u posljednje dvije godine aktivno sudjelovao na natjecanju "Junior Engineer Academy 2.0" i postigao vrhunske rezultate. Njegova angažiranost i stručnost doveli su ga do visokih pozicija, unatoč jakoj konkurenciji škola iz cijele države. Sven nije samo izvanredan učenik, već i iznimno vrijedan član svoje zajednice. Njegova pomoć obiteljskom OPG-u, susjedima te kolegama u školi govori o njegovoj empatiji, suradnji i volji da pomogne drugima. Čestitamo Sven!

  :: opširnije :: 


objavio: Željka Dijanić  datum: 15. 12. 2023. 17:21

I u našu školu došao je duh Božića!

I naša škola sjaji u božićnom duhu zahvaljujući trudu naših vrijednih učenika koji su zajedno s nastavnicama i spremačicama okitili predivnu jelku. Događaj je dio ranije planiranog projekta "Sva lica Božića".

Posebna zahvala obitelji Mace Dijanić na darivanju ove prekrasne srebrne smreke koja sada krasi našu školu zajedno s jaslicama, djedom Mrazom i svim ostalim prikladnim ukrasima.

  :: opširnije :: 


objavio: Željka Dijanić  datum: 9. 12. 2023. 11:06

Dvoje naših natjecatelja „Dabra“ među 10% najboljih u Hrvatskoj Vijest ima dokument u privitku

Dvoje naših učenika, Jona Dokuš iz 2.c razreda opće gimnazije i Marcela Novačinović iz 4.d razreda tehničar cestovnog prometa na međunarodnom natjecanju u informatici i računalnom razmišljanju Dabar ostvarili su rezultat koji je među 10% najboljih u Republici Hrvatskoj. Njihova mentorica je dr. sc. Željka Dijanić koja je organizirala natjecanje u školi.
Natjecanje je održano 14.-16.11.2023., a sudjelovalo je ukupno 24 učenika naše škole. Svi su učenici dobili diplome za sudjelovanje na natjecanju, a Jona i Marcela posebne diplome za izvrstan uspjeh. Na priloženim fotografijama možete vidjeti dio tih učenika sa svojim diplomama i našeg vrlo uspješnog Jonu koji ponosno pokazuje i svoju i Marcelinu diplomu.

S ponosom čestitamo Joni i Marceli na izvrsnom uspjehu.

  :: opširnije :: 


objavio: Željka Dijanić  datum: 7. 12. 2023. 18:52

Svjetski dan filozofije Vijest ima dokument u privitku

Svjetski dan filozofije međunarodna je manifestacija koju je pokrenuo 2002. UNESCO-ov Ured za filozofiju. Obično se obilježava treći četvrtak u studenom. 
Učenici 4.c razreda gimnazije (kojima je Filozofija redovni predmet), u suradnji s nastavnicom Ksenijom Tkalčić Dunaj prigodno su obilježili Svjetski dan filozofije u našoj školi. 
Nakon izrade i izložbe plakata u školskoj knjižnici, učenici su metodom Sokratovskog seminara raspravljali o metafizičkim problemima. 

  :: opširnije :: 


objavio: Željka Dijanić  datum: 5. 12. 2023. 18:47

Nastavnici i roditelji poslušali predavanje o elektroničkom nasilju Vijest ima dokument u privitku

Dana 4. 12. 2023. doc.dr.sc. Lana Ciboci Perša održala je predavanje za nastavnike i za roditelje na temu Elektroničko nasilje kao posljedica stereotipnih prikaza ljepote u medijima. Završni je to dio istoimenog projekta kojem je cilj educirati i osnažiti učenike, roditelje i nastavnike kako bi se smanjili slučajevi elektroničkog nasilja nad i među mladima. Projekt provodi Društvo za komunikacijsku i medijsku kulturu u partnerstvu s udrugom Pragma uz potporu Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade.

  :: opširnije :: 


objavio: Željka Dijanić  datum: 4. 12. 2023. 18:39

Radionice kreativnog pisanja povodom Dana Slavka Kolara

Gradska knjižnica Slavka Kolara Čazma u svoj je bogati program povodom Dana Slavka Kolara uključila i našu školu. Učenici 3.c i 4.c sudjelovali su u radionicama kreativnog pisanja pod vodstvom Slađana Lipovca.

  :: opširnije :: 


objavio: Željka Dijanić  datum: 2. 12. 2023. 17:47

Predavanje za roditelje u sklopu Dana komunikacije i medijske kulture

  :: opširnije :: 


objavio: Željka Dijanić  datum: 29. 11. 2023. 16:42

Obavijest za učenike putnike i njihove roditelje

  :: opširnije :: 


objavio: Željka Dijanić  datum: 24. 11. 2023. 11:00

Izvanučionička nastava prometnih razreda Vijest ima dokument u privitku

Kako bi učenici 2.b, 2.d i 3.d razreda što bolje povezali prometnu teoriju s praksom 16. studenog 2023. g. posjetili smo poduzeća Tokić, Centar za vozila Hrvatske, Zagrebački električni tramvaj i Zagrebparking. U Tokiću smo se upoznali s povijesti poduzeća, Kaizen metodom, organizacijom transporta i skladišnim poslovanjem. U CVH-u smo naučili kako nadzornici tehničke ispravnosti vozila obavljaju tehničke preglede vozila. Djelatnici ZET-a su na objasnili i prikazali kako se izrađuje vozni red te nadziru autobusi i tramvaji. Za kraj smo posjetili Zagrebparking na Zagrebačkom velesajmu na kojem se deponiraju vozila koja su bila nepropisno parkirana.

Zahvaljujemo se svim djelatnicima poduzeća koji su nas ugostili i izdvojili svoje vrijeme kako bi učenicima što bolje dočarali njihova buduća radna mjesta u prometnim poduzećima.

Nastavnici prometne grupe predmeta Mario Brčić, Dijana Kezele, Andrijana Kos Mirčetić i Nikolina Puškarić.

  :: opširnije :: 


objavio: Željka Dijanić  datum: 23. 11. 2023. 19:33

Don Quijote od Hrvatske u izvedbi Malog teatra Vijest ima dokument u privitku

Dana 21. studenog 2023. godine naši su učenici pogledali predstavu Don Quijote od Hrvatske u izvedbi Malog teatra.
 
Zahvaljujemo Centru za kulturu Čazma za korištenje prostora kino dvorane.
  :: opširnije :: 


objavio: Željka Dijanić  datum: 23. 11. 2023. 19:26

24 učenika škole sudjelovalo u međunarodnom izazovu Dabar Vijest ima dokument u privitku

Prošloga tjedna od 14.-16.11.2023. u Srednjoj školi Čazma održano je međunarodno natjecanje u informatici i računalnom razmišljanju Dabar. Izazovu se odazvalo 24 učenika iz 1., 2. i 4. razreda opće gimnazije i 4. razreda tehničara cestovnog prometa. Učenici su rješavali 12 izazovnih zadataka kojima ih se potiče na logičko razmišljanje te analitički i kombinatorni pristup rješavanju problema. Natjecanje su u informatičkoj učionici tijekom tri dana organizirali nastavnici informatike dr. sc. Željka Dijanić, prof. izvrsna savjetnica i Ivan Opalički, mag. informatike. Konačne rezultate i zahvalnice učenicima očekujemo kroz dva tjedna.

Kako je teklo rješavanje zadataka i tko je sve sudjelovao može se pogledati u ovom kratkom videu.

 

  :: opširnije :: 


objavio: Željka Dijanić  datum: 19. 11. 2023. 17:21

Predstavljanje mogućnosti nastavka obrazovanja na Hrvatskom vojnom učilištu

14. studenog 2023. učenici završnih razreda programa opće gimnazije i tehničara cestovnog prometa upoznati su s mogućnostima nastavka obrazovanja na Hrvatskom vojnom učilištu ''Dr. Franjo Tuđman". Prezentaciju je održao bivši kadet, sada djelatna vojna osoba poručnik August Pribolšan, a s njim je bio Ivan Crkvenac - savjetnik u područnom odjelu Bjelovar.

  :: opširnije :: 


objavio: Željka Dijanić  datum: 15. 11. 2023. 22:41

Erasmus+ - Odluka o odabiru kandidata Vijest ima dokument u privitku

U prilogu tekstu je Odluka o odabiru kandidata po natječaju za odabir učenika upisanih u program/zanimanje AUTOMEHATRONIČAR za sudjelovanje u Erasmus+ projektu 2023-1-HR01-KA122-VET-000133486 – Nove vještine za automehatroničare: Održavanje hibridnih automobila.

Istaknuta su po četiri učenika iz svakog odjela koji su ostvarili najveći broj bodova, uz jednog učenika na rezervnoj listi. 

Čestitamo svim odabranim učenicima i nadamo se da će nas uspješno predstaviti na svojoj mobilnosti. 

  :: opširnije :: 


objavio: Irena Ivanović  datum: 15. 11. 2023. 12:06

Naši gimnazijalci sudjelovali na Europskom tjednu programiranja Vijest ima dokument u privitku

Petero učenika 4.c razreda Bernard Baltić, Mateo Kapelac, Leon Kancir, Marta Nikolić i Tihana Pavlović sudjelovali su u projektu EU Code Week koji je održan od 7.-22. listopada 2023. EU Code Week ili Europski tjedan programiranja je društvena inicijativa koju podržava Europska komisija s ciljem poticanja učenika na sudjelovanje u aktivnostima za stjecanje i produbljivanje znanja o tome kako funkcionira tehnologija, razvoja vještina i sposobnosti za istraživanje novih ideja i inovativnosti u digitalnom svijetu te razvoj kompetencija programiranja.

Uz stručno vodstvo nastavnice informatike dr. sc. Željke Dijanić učenici su razvili ideju i napisali program u Pythonu za izračun bodova za upis na fakultet na osnovu parametara s portala Postani student i procjene mogućih rezultata na ispitima državne mature. Svim maturantima taj bi program mogao olakšati odabir fakulteta i pripremu za polaganje ispita državne mature u smislu da mogu procijeniti za koje se predmete trebaju najviše pripremati. Tijekom Europskog tjedna programiranja naši vrijedni programeri završili su osnovni programski kod, ali na izbornoj nastavi Informatike nastavljaju raditi dalje na razvoju sučelja programa i ugrađivanju nekih dodatnih opcija.

Svoju su ideju prijavili na službenim stranicama Europskog tjedna programiranja čime su našu školu po prvi put upisali na kartu #CodeWeek događanja u Europi, a svih petero i škola kao obrazovna institucija dobili su međunarodne certifikate za svoje aktivno sudjelovanje i doprinos projektu. Više se može pogledati na https://codeweek.eu/view/541201/racunamo-bodove-za-upis-na-fakultet-pomocu-pythona

  :: opširnije :: 


objavio: Željka Dijanić  datum: 9. 11. 2023. 22:50

Dani komunikacije i medijske kulture

Rezultati istraživanja su pokazali da mladi u Hrvatskoj provode više od 5 sati dnevno online, ne računajući vrijeme potrebno za izvršavanje školskih obaveza. Iako je internet otvorio čitav spektar novih mogućnosti i odškrinuo nam vrata svijeta, život online ima i svoje negativne strane i krije brojne opasnosti. Kako bi se lakše suočili sa svim problemima koje su povezani s interentom, društvenim mrežama i životom u virtualnom okruženju, organizirali smo Dane komunikacije i medijske kulture. Kroz niz radionica, kvizova i predavanja koja su provodili naši učenici, nastavnici i gostujući predavači adresirali smo neke od gorućih tema današnjice: Moje potrebe i društvene mreže, (Ne)svjesni u virtualnom svijetu, Odnosi na mreži vs. odnosi uživo, Influencer vs. uzor - kakva je tu veza?, Ovisnost o internetu - istina ili mit? te Elektroničko nasilje kao posljedica stereotipnih prikaza ljepote u medijima. Reakcije učenika su iznimno pozitivne, a mi vjerujemo da će im novostečene kompetencije pomoći da prepoznaju potencijalno problematične motive korištenja društvenih mreža i osmisle drugačije načine ispunjavanja pojedinih potreba, da određuju vlastite granice prema nekritičkoj konzumaciji virtualnih sadržaja, da prepoznaju rizike i opasnosti koje nose virtualni odnosi te da kritički sagledaju pozitivne i negativne aspekte djelovanja influencera i primjene određene načine zaštite u virtualnom okruženju i umanjivanja potencijalnih negativnih posljedica. Kako je sve to izgledalo pogledajte u ovom kratkom videu.

  :: opširnije :: 


objavio: Irena Ivanović  datum: 5. 11. 2023. 13:23

Međunarodni dan bijelog štapa Vijest ima dokument u privitku

U našoj su školi 19. listopada 2023. bili gosti povodom Međunarodnog dana bijelog štapa iz Udruge slijepih Bjelovar. Međunarodni dan bijelog štapa se održava svake godine 15.listopada.
Učenici 2.b i 4.d koji se školuju u strukovnim prometnim zanimanjima su prisustvovali stručnom predavanju edukatora Udruge za slijepe Bjelovar.
Dan bijelog štapa obilježava se s ciljem podizanja svijesti građana o specifičnim potrebama slijepih i slabovidnih osoba, ali i obavezama zajednice prema njima. U današnjem sve gušćem prometu, bijeli štap je pomagalo koje slijepima omogućuje samostalno kretanje na poznatom terenu, ujedno je i prometni zaštitni znak slijepih osoba.
Učenici su upoznati na koji način mogu pomoći slijepoj i slabovidnoj osobi u prometu. Učenici su i sami pokušali hodati po učionici s bijelim štapom i povezom na očima.
Zahvaljujemo se Udruzi za slijepe Bjelovar što su se odazvali pozivu nastavnica Andrijane Kos Mirčetić i Dijane Kezele te podigli svijest učenicima koliko je važno na pravilan način pomoći
slijepoj ili slabovidnoj osobi.
  :: opširnije :: 


objavio: Željka Dijanić  datum: 3. 11. 2023. 21:58

Erasmus+ rezultati natječaja Vijest ima dokument u privitku

U priloženom je dokumentu tablica s rezultatima natječaja za odabir učenika upisanih u program/zanimanje AUTOMEHATRONIČAR za sudjelovanje u Erasmus+ projektu 2023-1-HR01-KA122-VET-000133486 – Nove vještine za automehatroničare: Održavanje hibridnih automobila.

Istaknuta su po četiri učenika iz svakog odjela s najvećim brojem bodova, uz jednog učenika na rezervnoj listi. 

Lista je privremena; učenici imaju pravo uvida u natječajnu dokumentaciju i pravo žalbe najkasnije do 13. studenog 2023. godine. Žalbu podnose ravnateljici škole.

Konačni rezultati bit će objavljeni 15. studenog 2023. godine.

  :: opširnije :: 


objavio: Irena Ivanović  datum: 2. 11. 2023. 09:43

Listopad - mjesec borbe protiv raka dojke Vijest ima dokument u privitku

U našoj školi prigodno je obilježen Mjesec borbe protiv raka dojke. U sklopu projekta MAMA BUDI ZDRAVA - Ružičasti listopad Udruge SVE za NJU, pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti i obrazovanja te uz podršku Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo proveli smo planirane aktivnosti. Učenici su dobili letke koje će dati svojim mamama, ali i tatama. Mjesec listopad je posvećen zdravlju žena, a studeni zdravlju muškaraca. Učenici 1.c su ukrasili hol balonima koje smo također dobili od Udruge SVE za NJU. Za vrijeme nastave Vjeronauka i Etike 25. listopada 2023. nastavnice Sara Zadravec i Ksenija Tkalčić Dunaj su učenicima podijelile balone na kojima su oni ispisali glavne poruke. Sve je popraćeno fotografijama.
  :: opširnije :: 


objavio: Željka Dijanić  datum: 31. 10. 2023. 13:17

Maturalno putovanje 3.c razreda Grčka - Sjeverna Makedonija

23. kolovoza 2023. devet učenika 3.c razreda SŠ Čazma s razrednicom Spomenkom Koledić i profesoricom Jelenom Sabljak krenulo je iz Čazme na maturalno putovanje u Grčku i Sjevernu Makedoniju. Za ostvarenje ovog putovanje zaslužne su profesorice iz Škole za medicinske sestre u Zagrebu: Vesna Šehtel, Vesna Tomek i Nikolina Matić te njihovih 29 učenika koji su nas velikodušno prihvatili u svoj plan putovanja. Nakon što smo ih pokupili u Zagrebu započela je zajednička avantura. Osim putovanja autobusom, iz Italije u Grčku doplovili smo brodom. Slijedila su predivna iskustva zajedničkog druženja uz razgledavanje povijesnih, kulturnih i prirodnih znamenitosti  tijekom 8 dana. Rutu maturalnog putovanja s fotografijama i ponekim videozapisom posjećenih mjesta možete pogledati na priloženoj poveznici gdje su naši učenici koji pohađaju Izbornu nastavu informatike uz stručno vodstvo profesorice dr. sc. Željke Dijanić sve posložili u digitalnom alatu ThingLink. Nakon svega proživljenog ostaju nam divna iskustva dubljeg međusobnog  upoznavanja i povezivanja učenika unutar razreda, nova prijateljstva učenika dviju škola, lijepa suradnja s kolegicama iz druge škole, očaranost bogatstvom povijesnih i kulturnih znamenitosti te brojne fotografije i video zapisi. Zahvaljujemo roditeljima na potpori i mogućnosti odlaska na maturalno putovanje te profesoricama i učenicima Škole za medicinske sestre.

Poveznica na interaktivnu grafiku s kartom, fotografijama i videozapisima u ThingLink alatu:

https://www.thinglink.com/card/1763878390256894629

  :: opširnije :: 


objavio: Željka Dijanić  datum: 27. 10. 2023. 10:10

Najava Dana komunikacije i medijske kulture

Živimo u vremenu kada se velik dio naših života odvija online. Društvene mreže su neizostavni dio svakodnevice, a virtualna komunikacija sve više zamjenjuje komunikaciju uživo. To je jedan (vrli?) novi svijet u kojemu vrijede nova pravila. Koja su to pravila, kako se snaći u online okruženju i kako spriječiti online nasilje učenici, nastavnici i roditelji će saznati na Danima komunikacije i medijske kulture koji se održavaju u Srednjoj školi Čazma od 2. do 3. studenog 2023. 

  :: opširnije :: 


objavio: Irena Ivanović  datum: 25. 10. 2023. 14:13

Naši učenici u posjeti JVP Čazma Vijest ima dokument u privitku

Učenici 1.b i 2.d razreda koji se školuju u strukovnim prometnim zanimanjima posjetili su 18. listopada 2023. JVP Grada Čazme, uz pratnju nastavnika prometne grupe predmeta Marija Brčića i Nikoline Puškarić. U JVP nas je dočekao zapovjednik Tihomir Brnjanec koji nam je objasnio način rada postaje te pokazao opremu koja se nalazi u svakom vatrogasnom vozilu. Učenici su imali priliku samostalno ugasiti požar primjenom različitih vrsta ručnih vatrogasnih aparata. Zahvaljujemo se svim djelatnicima JVP Grada Čazme na gostoprimstvu i izdvojenom vremenu.

  :: opširnije :: 


objavio: Željka Dijanić  datum: 18. 10. 2023. 18:55

Zaposlenje ili obrazovanje? Korak do odluke

Centar za informiranje i savjetovanje o karijeri (CISOK) na svojim stranicama daje informacije o tome kako oni mogu pomoći u donošenju važne odluke, odgovoru na pitanje Zaposlenje ili obrazovanje? Posjetite njihovu stranicu na poveznici 

https://cisok.hr/zaposlenje-ili-obrazovanje/.

  :: opširnije :: 


objavio: Željka Dijanić  datum: 18. 10. 2023. 16:11

Mali veliki talenti za novu opremu

Jeste li znali koliko je vrijednih i talentiranih učenika u Srednjoj školi Čazma? Ima ih znatno više nego što su uspjeli prikazati u ovom kratkom videu s kojim su se prijavili na Konzumov natječaj Mali veliki talenti. Pomognimo im da osvoje vrijednu opremu za svoju školu koja će im pomoći u učenju i daljem razvoju njihovih talenata. Gledajmo i dijelimo kako bi skupili što više pregleda i osvojili vrijedne nagrade. Dovoljan je jedan pogled na

https://youtu.be/uNreTopDwh8?si=AxQnTctloWBxRkGf 

Hvala! 

  :: opširnije :: 


objavio: Željka Dijanić  datum: 16. 10. 2023. 16:29

10 gimnazijalaca sudjelovalo u 1. kolu MAT LIGE Vijest ima dokument u privitku

Prošli tjedan 4.10.2023. održano je 1. kolo MAT LIGE na kojemu je sudjelovalo 10 naših gimnazijalaca: Maris Scariot i Samuel Malvić iz 1.c, Adrian Hrlić i Jona Dokuš iz 2.c, Helena Bajser i Josip Pirak iz 3.c te Bernard Baltić, Leon Kancir, Mateo Kapelac i Petar Vunić iz 4.c razreda.

MAT LIGA je timsko matematičko natjecanje na državnoj razini koje se tijekom školske godine provodi u četiri kola nakon čega se rezultati zbrajaju i proglašavaju najuspješniji timovi u državi. Natjecanje u našoj školi organizira dr. sc. Željka Dijanić. Zahvaljujemo roditeljima koji prema propozicijama natjecanja sufinanciraju sudjelovanje s 2.5 € po učeniku za svako kolo lige. Više o samom natjecanju i rezultatima može se pogledati na https://matzelcic.com.hr/mat-liga-2023-2024/

  :: opširnije :: 


objavio: Željka Dijanić  datum: 9. 10. 2023. 12:01

Naše djelatnice dobitnice nagrade MZO-a

Povodom Dana učitelja 5.10.2023. godine dvije djelatnice naše škole dobitnice su nagrade Ministarstva znanosti i obrazovanja – ravnateljica škole Irena Ivanović i dr. sc. Željka Dijanić nastavnica matematike i informatike. Na svečanoj dodjeli u Kongresnoj dvorani na Zagrebačkom velesajmu uručene su im zahvalnice na doprinosu razvoju kvalitete odgojno-obrazovnog sustava Republike Hrvatske uz iznimno zalaganje i profesionalizam s ciljem omogućavanja kvalitetnog obrazovanja učenicima u školskoj godini 2022./2023. Ovo je već četvrta godina zaredom u kojoj su obje dobitnice te nagrade.

  :: opširnije :: 


objavio: Željka Dijanić  datum: 6. 10. 2023. 14:10

Svjetski dan učitelja!

Svjetski dan učitelja obilježava se svake godine 5. listopada. Taj je dan prigoda da se pokaže da je rad učitelja i nastavnika prepoznat kao jedan od najvažnijih za ukupan razvoj društva te da se kao takav i cijeni.

Prigoda je to za isticanje važnosti rada svih učitelja i nastavnika i njihov utjecaj na razvoj društva u cjelini, za isticanje važnosti ove profesije, ali i samog obrazovanja čiji su učitelji nositelji, stoga se taj dan obilježava u više od 100 zemalja svijeta, pa tako i u Hrvatskoj. Proglasio ga je UNESCO godine 1994. u spomen na isti datum 1966. godine kada je potpisana Preporuka o statusu učitelja.

  :: opširnije :: 


objavio: Irena Ivanović  datum: 5. 10. 2023. 08:07

Javni poziv za stipendiju MZO-a za pripadnike romske nacionalne manjine Vijest ima dokument u privitku

Ministarstvo znanosti i obrazovanja objavilo je Javni poziv za stipendiju učenicima srednjih škola pripadnicima romske nacionalne manjine za šk. god. 202./2024. kojega možete pogledati na ovoj poveznici ili u dokumentu u prilogu.

Rok za prijavu je 31. listopada 2023. godine.

  :: opširnije :: 


objavio: Željka Dijanić  datum: 4. 10. 2023. 13:18

Raspisan Natječaj za odabir učenika za Erasmus+ projekt

Srednja škola Čazma raspisuje NATJEČAJ za odabir učenika upisanih u program/zanimanje AUTOMEHATRONIČAR za sudjelovanje u Erasmus+ projektu 2023-1-HR01-KA122-VET-000133486 – Nove vještine za automehatroničare: Održavanje hibridnih automobila.

 
Sve informacije se mogu pronaći na stranici posvećenoj Erasmus+ projektima. 
  :: opširnije :: 


objavio: Irena Ivanović  datum: 2. 10. 2023. 09:56

Početak nastavne godine

Nastavna godina 2023./2024. počinje u ponedjeljak, 4. rujna 2023. Učenici drugih, trećih i četvrtih razreda imat će nastavu s razrednicima od 8:00 sati, a učenike prvih razreda i njihove roditelje i skrbnike pozivamo na upoznavanje s članovima Nastavničkog vijeća s početkom u 11:00 sati u holu škole nakon čega će učenici imati nastavu sa svojim razrednicima.

Nadamo se da su baterije napunjene te da i učenici s nestrpljenjem čekaju novi početak - mi se svakako veselimo. 

 

  :: opširnije :: 


objavio: Irena Ivanović  datum: 30. 8. 2023. 11:40

Projektni zadatak Iz(g)radi me Vijest ima dokument u privitku

projektni zadatak

Učenici drugih razreda gimnazije i tehničara cestovnog prometa iz Matematike uz profesoricu Moniku Vulamu za kraj školske godine učinili su nastavu Matematike jako zanimljivom. Izrađivali su makete čiji je cilj bio prikaz nekog predmeta ili građevine iz stvarnog života, cilj iz stereometrije bio je upotrijebiti što je bilo moguće više geometrijskih likova. Izložba njihovih radova nalazi se u knjižnici.

  :: opširnije :: 


objavio: Suzana Pušić  datum: 21. 6. 2023. 09:28

Spremnik za boce i limenke Vijest ima dokument u privitku

U sklopu projekta Odvajanje različitih vrsta otpada koji smo provodili tijekom cijele školske godine, učenici 1.a razreda uz poseban angažman Luke Radelića, Luke Grđana, Luke Pranjića, Mihaela Cindrića i Mirona Modrića pod budnim okom nastavnika Dražena Sudarevića izradili su spremnik za prikupljanje reciklabilnog otpada - boca i limenki. Spremnik je na frekventnom mjestu, dostupan svima i pozivamo vas da boce i limenke odlažete u njega. Priroda će vam biti zahvalna!

  :: opširnije :: 


objavio: Irena Ivanović  datum: 20. 6. 2023. 09:54

O našoj školi

Kako to izgleda kada promijenimo perspektivu i ispričamo priču o našoj svakodnevici kroz prizmu stručnih vijeća pogledajte u ovom video zapisu. 

 

  :: opširnije :: 


objavio: Irena Ivanović  datum: 16. 6. 2023. 14:23

Pričam ti o Čazmi Vijest ima dokument u privitku

izvedba u školskoj knjižnici

Koliko je moćna kombinacija dobro poznatog lokalnog autora i srednjoškolaca uvjerili smo se tijekom provedbe projekta Pričam ti o Čazmi. Slađan Lipovec, naš kolega profesor koji je puno poznatiji u svojoj spisateljskoj ulozi, osmislio je program „Pričam ti o Čazmi“ koji je obuhvatio radionice kreativnog pisanja provedene tijekom drugog polugodišta u školi. Učenici prvog i drugog razreda opće gimnazije prepoznali su vrijednost programa i odazvali se zovu spisateljskog pera - čitali su legende, istraživali, a onda i sami ispričali moćne, uvjerljive i pamtljive priče o (možda izmišljenoj) povijesti našega kraja.

Naše su legende svoje legende premijerno predstavile suučenicima i profesorima u školskoj knjižnici 13. lipnja 2023., 16. lipnja 2023. će iz prezentirati u Gradskoj knjižnici Slavka Kolara u Čazmi, a nakon toga će biti objavljene i dostupne svima.

Predivan projekt, obilje kreativnosti i izvrsni rezultati. Veselimo se suradnji i dogodine. 

Fotografije Davora Kirina s izvedbe u školskoj knjižnici možete pogledati u prilogu. 

 

 

  :: opširnije :: 


objavio: Irena Ivanović  datum: 14. 6. 2023. 09:27

Završen projekt /mi:m/ Vijest ima dokument u privitku

Projekt „Mladi i mediji“ /miːm/ o kojem smo već nekoliko puta ponosno izvješćivali uspješno je završen. Riječ je o projektu vezanom uz medijsku pismenost koje je ove školske godine realiziran u suradnji s Alfa radijom. Održano je nekoliko radionica na kojima su se učenici pod vodstvom novinara s Alfa radija upoznali s osnovama radijskog novinarstva nakon čega su prionuli na posao. U sklopu radionica sami su osmislili više radijskih priloga o svome gradu koji su emitirani u eteru Alfa radija, a želja im je bila kroz radove nastale na radionicama publici predstaviti europske vrijednosti našega grada. Publici na području čitave središnje Hrvatske tako su predstavili čazmanski Eko-sajam, najdužu cestovnu utrku u Hrvatskoj – supermaraton „Od Kaptola do Kaptola“, svoje umjetnike i druge atrakcije. K tome, snimili su promotivni film o svome gradu koji možete pogledati u prilogu, a u priloženim su datotekama (pod opširnije) svi audio prilozi. Ovaj projekt podržalo je Ministarstvo znanosti i obrazovanja.

 

  :: opširnije :: 


objavio: Irena Ivanović  datum: 9. 6. 2023. 08:40

Dan maturanata 2023. Vijest ima dokument u privitku

Generacija 2018./2019. i 2019./2020. - 2022./2023. danas je završila svoju posljednju srednjoškolsku nastavnu godinu. Dan su započeli sportskim igrama, nastavili povorkom po gradu uz posjet dječjem vrtiću, ručali slavni grah by Brzi, a onda odigrali revijalne utakmice protiv profesora. Njihova im srednja škola želi sve najbolje na sljedećoj etapi njihova životnog puta. Sretno!

  :: opširnije :: 


objavio: Irena Ivanović  datum: 26. 5. 2023. 17:07

Dan otvorenih vrata

10. svibnja 2023. Srednja škola Čazma organizirala je Dan otvorenih vrata kako bi svim sugrađanima prezentirala svoj rad i uspjehe svojih učenika i zaposlenika.

Dan je započeo svečanom sjednicom Nastavničkog vijeća u Multifunkcionalnom centru koju su svojim prisustvom uveličali brojni gosti: gradonačelnik Dinko Pirak, predsjednik Gradskog vijeća Branko Novković, pročelnica UO za društvene djelatnosti i obrazovanje BBŽ Andrea Prugovečki Klepac, službenica ovlaštena za privremeno obavljanje poslova pročelnika Elvira Babić Marković, ravnateljica Osnovne škole Čazma Ivana Moguš, direktorica Turističke zajednice Grada Čazme Ivana Sabljak Murlin, ravnateljica Gradske knjižnice Slavka Kolara Čazma Vinka Jelić Balta, ravnateljica Centra za kulturu Čazma Maja Cepetić Rogić, načelnik Policijske postaje Čazma Darko Orak i Saša Perčec, direktor u tvrtci Čazmatrans. Život i rad u školi su predstavili nastavnici - predsjednica Školskog odbora Matea Gredelj, te predstavnici stručnih vijeća svih predmetnih područja: Anita Nekić, Ivana Mrazović, Željka Dijanić i Goran Deželić. 

Nakon sjednice, gosti su obišli školu i posjetili učenike na nastavi. U obilasku su im se pridružili učenici osmih razreda Osnovne škole Čazma s nastavnicima pratiteljima te zainteresirani roditelji.

Hvala svima što su s nama podijelili ovaj dan. Fotografije možete pogledati otvaranjem ove poveznice

  :: opširnije :: 


objavio: Irena Ivanović  datum: 11. 5. 2023. 08:58

Dan otvorenih vrata

10. svibnja 2023. Srednja škola Čazma organizira Dan otvorenih vrata. Nakon svečane sjednice Nastavničkog vijeća koja će se održati u Multifunkcionalnom centru, planiran je obilazak školske zgrade, a od 13:15 sati učenici i roditelji imaju priliku pratiti nastavu i osobno se uvjeriti kako to izgleda biti učenikom naše škole. 

  :: opširnije :: 


objavio: Irena Ivanović  datum: 4. 5. 2023. 11:55

Digitalna čistka Vijest ima dokument u privitku

Srednja škola Čazma se ove godine po prvi puta uključila u akciju digitalnog čišćenja. Sudjelovalo je 15 učenika gimnazijskih razreda koji su prema uputama profesorice Spomenke Koledić izbrisali nepotrebne datoteke sa svojih mobilnih uređaja ili prijenosnih računala te poslali slike svojih ekrana s podacima prije i poslije brisanja. Podatke su upisali u zajedničku tablicu gdje je automatski izračunat broj obrisanih GB, a također i podaci za sve učenike su na kraju zbrojeni. Izbrisano je ukupno 74 GB podataka. 

  :: opširnije :: 


objavio: Irena Ivanović  datum: 19. 4. 2023. 11:36
» Arhiva naših vijesti    
 


 


TražilicaKalendar
« Svibanj 2024 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
Prikazani događaji


Korisni linkovi
Obrazovne institucije

Pomoć pri učenju

Dnevni tisak
 • Večernji list
 • Jutarnji list
 • 24 sata
 • Index.hr
 • SPARKLES


Arhiva dokumenata

Hrabri telefon

Savjetodavna linija za djecu:

116-111

Savjetodavna linija za roditelje:

0800-0800

preskoči na navigaciju