preskoči na sadržaj
vijesti

Programi u šk. godini 2022./2023.

  :: opširnije :: 


objavio: Irena Ivanović  datum: 23. 5. 2022. 12:17

Dan otvorenih vrata

        Naša je škola u četvrtak, 9. lipnja, otvorila vrata osmašima Osnovne škole Čazma. Prošli su kroz školu, a osim upoznavanja s prostorom, učenici i nastavnici SŠČ pokazali su što rade, kakvu opremu škola ima, podičili su se svojim uspjesima na natjecanjima… Nadamo se da ćemo ove učenike vidjeti i u rujnu!

  :: opširnije :: 


objavio: Suzana Pušić  datum: 10. 6. 2022. 16:08

Projekt "Junior Engineer Academy 2.0" - Zapovijed pod lipom

Predivan projektni rad naših autohehatroničara Ivane, Davida i Igora pod vodstvom mentorice Matee Gredelj za natječaj projekta Junior Engineer Academy 2.0. Suvremenim tehnologijama želimo očuvati kulturnu baštinu i prikazujemo dio posebnosti našega kraja.

  :: opširnije :: 


objavio: Suzana Pušić  datum: 10. 6. 2022. 16:06

Projekt "Junior Engineer Academy 2.0" - Černobil

Za projektni rad natječaja Junior Engineer Academy 2.0, Luka i Sven pod vodstvom mentora Josipa Carića podigli su svoj glas za Ukrajinu i dali podršku ratom izmučenoj zemlji podsjećajući nas na jedan od simbola te zemlje uz jasnu poruku o važnosti sigurnosti.

  :: opširnije :: 


objavio: Suzana Pušić  datum: 10. 6. 2022. 16:03

Prehrambene navike

Nizu projekata o prehrani pridružio se projekt učenika 3.c razreda pod nazivom Prehrambene navike učenika i djelatnika SŠČ, pod vodstvom profesorice Spomenke Koledić i Ksenije Tkalčić Dunaj. Učenici su na početku izradili dvije ankete: jednu za učenike, a drugu za profesore u kojima su bila pitanja poput vodite li računa o zdravoj prehrani, kako najčešće pripremate hranu, kupujete li lokalne namirnice, koliko često jedete meso, koliko često jedete povrće i voće, pazite li na unos šećera... Dobivene su rezultate proanalizirali te ih prikazali izradom prezentacije.

  :: opširnije :: 


objavio: Suzana Pušić  datum: 10. 6. 2022. 16:03

Aktivnost Pogodi tko sam!

U petak, 27. svibnja održana je aktivnost pod nazivom „Pogodi tko sam!“. Učenici Srednje škole Čazma odigrali su interaktivnu igru kojom su provjerili svoje znanje o deset osoba iz različitih razdoblja čazmanske povijesti. Igra se nalazi na webu Gradskog muzeja Čazma.

  :: opširnije :: 


objavio: Suzana Pušić  datum: 10. 6. 2022. 15:56

Predavanje Budi svoj

Predavanja za prve i druge razrede u okviru projekta Budi svoj HZJZ BBŽ preventivnog programa koji je kroz svoje aktivnosti usmjeren na zaštitu mentalnog zdravlja i prevenciju ovisnosti realizirala je psihologinja Renata Hunjadi Brzović. 

  :: opširnije :: 


objavio: Suzana Pušić  datum: 10. 6. 2022. 15:53

Dan multiple skleroze

Svjetski dan multiple skleroze obilježava se 30. svibnja. Kako bi obilježili taj dan, naučili nešto više o samoj bolesti i podržali sve oboljele, 1.a razred je na satu razrednika imao radionicu o MS-u. Učenici su izrađivali narančaste vrpce i napravili plakat s informacijama koje su pronašli i naučili o multiploj sklerozi. Razred je bio posebno motiviran i pažljiv oko novih informacija zato što njihova razrednica i nastavnica naše škole Matea Gredelj je jedna od osoba s tom bolešću.

 

  :: opširnije :: 


objavio: Suzana Pušić  datum: 10. 6. 2022. 06:33

Oproštaj od maturanata

Maturanti su se od svojih profesora oprostili tradicionalnom nogometnom utakmicom. U neizvjesnoj je borbi ipak iskustvo prevladalo i profesori su pobijedili 5:4. Nikola Dabac je čak tri puta zatresao mrežu profesora, a pridružio mu se Ivan Premužić Hlava. Za ekipu profesora golove su postigli Dario Kirin, Martin Karlovčan, Josip Carić i Goran Deželić. Bravo za sve!

  :: opširnije :: 


objavio: Suzana Pušić  datum: 27. 5. 2022. 14:11

Naši mladi matematičari

Troje učenika 2.c razreda opće gimnazije Petra Popović, Leon Kancir i Bernard Baltić izvrsni su matematičari i vole timska natjecanja. Nastavnica matematike dr. sc. Željka Dijanić prepoznala je njihove sklonosti takvim aktivnostima pa ih je uz financijsku podršku Škole ove školske godine prijavila na čak dva - ekipno natjecanje Math OS Cup kojega organizira Odjel za matematiku Sveučilišta J. J. Strossmayera u Osijeku i ekipno natjecanje Mathema kojega organizira Udruga mladih koprivničkih matematičara.

 

  :: opširnije :: 


objavio: Suzana Pušić  datum: 27. 5. 2022. 13:57

Projekt "Jesmo li prerasli bajke?"

Učenici 1.c, 2.c i 3.c u petak 13. svibnja 2022. u sklopu projekta „Jesmo li prerasli bajke?“, kojeg provode uz pomoć profesorica Melite Ivanetić i Renate Špehar, posjetili su Ogulin i Ivaninu kuću bajke. Interaktivna ih je izložba oduševila, a nakon nje uživali su u šetnji Ogulinom uz dinamičnog vodiča.

  :: opširnije :: 


objavio: Suzana Pušić  datum: 27. 5. 2022. 13:50

Državno finale natjecanja "Young Car Mechanic"

Tijekom prošlog vikenda, 14. i 15. svibnja, u Zagrebu održano je državno finale natjecanja Young car mechanic na kojem je sudjelovao naš učenik Patrik Rogić, a mentor mu je bio profesor Goran Deželić. To je međunarodno natjecanje učenika srednjih tehničkih škola kojim se želi promovirati zanimanje automehaničar, razmijeniti iskustva i metode učenja te pronaći mlade talente u području mehanike i servisiranja motornih vozila. Ovo se natjecanje održava pod pokroviteljstvom Intercarsa. Naš je Patrik do finala došao nakon dva kruga natjecanja.  U prvom krugu sudjelovalo je oko 150 natjecatelja, a u drugi krug plasiralo se 66. U finalu sudjelovalo je 8 natjecatelja, a naš Patrik među njima! Bravo!

  :: opširnije :: 


objavio: Suzana Pušić  datum: 17. 5. 2022. 10:53

Projekt "Jestiva povijest čovječanstva" došao svom kraju

         

 

        Projekt „Jestiva povijest čovječanstva“ došao je svome kraju. Na završnom susretu 11. svibnja 2022. godine učenici su se upoznali s osobitostima talijanske, francuske i hrvatske kuhinje. Našlo se tu na stolu špageta carbonara, pizzeta, domaćih štrukli, poderanih gaća, kolačića madeleine, kroasana... Profesorice Ivana Mrazović, Ksenija Tkalčić Dunaj i Renata Špehar pomogle su učenicima te se i same okušale u spravljanju tradicionalnih kulinarskih recepata. Profesorica Renata Špehar je uz ispijanje lipovog čaja i kušanje kolačiće madeleine evocirala uspomene i sjećanja s učenicima. Učenici su tako s prof. Špehar imali prilike povezati francusku književnost sa suvremenim filozofijom egzistencijalizma. Dotakli su se Camusa i romana Stranac kao i J.P. Sartra i njegova romana Mučnina. Potom je prof. Špehar učenike upoznala s deset hrvatskih jela koja su poznata u čitavom svijetu. Projekt je završio uz glazbu. Profesorice su zadale učenicima zadatak pronaći pjesme koje u naslovu imaju hranu pa su se tako u učionici mogli čuti taktovi Dječaka i njihove pjesme Punjene paprike, Vojko V i Pasta Italiana, grupe Divas i Bon appetit…

  :: opširnije :: 


objavio: Suzana Pušić  datum: 17. 5. 2022. 10:34

Gabriel Šepak - među 10 % u Klokanu bez granica

      Gabriel Šepak, učenik 4.c razreda opće gimnazije dobio je priznanje i nagradu Hrvatskog matematičkog društva za plasman među 10% najboljih u Republici Hrvatskoj na Međunarodnom matematičkom natjecanju "Klokan bez granica" u kategoriji Student učenika 4. razreda. Gabriel je i na probnoj državnoj maturi iz matematike ostvario najbolji rezultat u našoj školi. Takvim rezultatima Gabrielu je upis željenog Fakulteta organizacije i informatike zagarantiran, a mi mu želimo puno uspjeha u daljnjem visokoškolskom obrazovanju.           Osim Gabriela, nagradu za drugi najbolji rezultat u našoj školi dobio je Alan Šepak, učenik 1.c razreda opće gimnazije koji je sudjelovao u kategoriji Cadet.    Organizatorica natjecanja u našoj školi i suradnica Hrvatskog matematičkog društva je profesorica matematike i informatike dr. sc. Željka Dijanić.

  :: opširnije :: 


objavio: Suzana Pušić  datum: 9. 5. 2022. 01:19

Naši učenici finalisti natjecanja "Young Car Mechanic"

               

Young car mechanic međunarodno je natjecanje učenika srednjih tehničkih škola kojim se želi promovirati zanimanje automehaničar, razmijeniti iskustva i metode učenja te pronaći mlade talente u području mehanike i servisiranja motornih vozila. Ovo se natjecanje održava pod pokroviteljstvom Intercarsa. U našoj školi talenata ne manjka! Učenik Patrik Rogić finalist je ovogodišnjeg natjecanja, a Filip Suhina 2. zamjena. Njihov je mentor profesor Goran Deželić. Do ovih rezultata momci su došli nakon dva kruga natjecanja. U prvom krugu sudjelovalo je oko 150 natjecatelja, a u drugi krug plasiralo se 66. U svibnju, točnije 14. i 15, svibnja, održat će se državno finale u Zagrebu, a međunarodno finale bit ću u lipnju u Budimpešti! Nadamo se putu u Mađarsku i učenicima i mentoru čestitamo na državnom finalu!

  :: opširnije :: 


objavio: Suzana Pušić  datum: 9. 5. 2022. 00:51

BIAM - Međunarodni sajam alatnih strojeva i alata te zavarivanja i antikorozivne zaštite

     

U prostorima Zagrebačkog velesajma od 26. do 29. travnja 2022. održani su sajmovi: BIAM - 26. međunarodni sajam alatnih strojeva i alata i ZAVARIVANJE - 29. međunarodni sajam zavarivanja i antikorozivne zaštite.U petak 29. travnja naši su učenici (strojobravari) iz 3.a razreda u pratnji profesorice Matee Gredelj posjetili ove sajmove i upoznali se s novitetima struke i budućnosti Industrije 4.0. Cilj sajma predstavljanje je  i promocija novih tehnologija i sustava iz područja alatnih strojeva i alata, strojeva za obradu raznih materijala, zavarivanja, zavarenih konstrukcija, materijala, komponenti, automatizacije proizvodnje i procesa (robotika, software i inženjering), naprednih tehnologija, mjerne tehnike, kontrole kvalitete i antikorozivne zaštite, a naši su momci imali priliku okušati se u radu s novim alatima i tehnikama te su pokazali veliko znanje i umijeće svog zanata. 

  :: opširnije :: 


objavio: Suzana Pušić  datum: 9. 5. 2022. 00:32

Lana Banić na susretu najčitatelja

    

U Gradskoj knjižnici Slavka Kolara održan je susret najčitatelja naše županije. U programu prije proglašenja, uz pjevački zbor Osnovne škole Čazma, sudjelovala je i Lana Banić koja je izvela monolog iz romana Hotel Zagorje s kojim je nastupala i na županijskoj smotri LiDraNo. Gost susreta bio je književnik Mladen Kopjar, a sve su to pratili i učenici 4.d razreda uz školsku knjižničarku Suzanu Pušić.

  :: opširnije :: 


objavio: Suzana Pušić  datum: 9. 5. 2022. 00:13

Noć knjige usred bijela dana

    

Noć knjige nacionalna je manifestacija koja se održava povodom Svjetskog dana knjige i autorskih prava (23. travnja) i Dana hrvatske knjige (22. travnja), a ove je godine trajala čak četiri dana, a tema joj je bila sloboda. U ponedjeljak, 25. travnja, nakon podneva, u školskoj je knjižnici gostovala mlada bjelovarska književnica Marijana Dragičević. S njom su razgovarale profesorica Renata Špehar, školska knjižničarka Suzana Pušić i učenici opće gimnazije iz 3.c i 4.c razreda. O pojmu slobode govorilo se na temelju romana Rock strana bajke, prvijenca ove književnice, a učenici su saznali tko su književni uzori mlade spisateljice, koliko se u njezinim romanima može prepoznati grad Bjelovar, kakav je njezin glazbeni ukus… Svoj pak glazbeni ukus učenici su mogli poboljšati slušajući pjesme koje su naslovi poglavlja u romanu, a na kraju odigrali su i kviz čiji su pobjednici nagrađeni knjigama.         

         

  :: opširnije :: 


objavio: Suzana Pušić  datum: 8. 5. 2022. 23:45

Predavanje časnika vojarne "Bilogora"

      

     

Časnici iz bjelovarske vojarne "Bilogora" održali su predavanje za učenike završnih trogodišnjih razreda  i upoznali ih s dragovoljnim vojnim osposobljavanjem, ali i  mogućnostima stalnog zaposlenja u vojsci. Učenici su također saznali kakav je ustroj Topničko-raketne pukovnije koja je stacionirana u Bjelovaru te kako izgleda radni dan jednog vojnika. 

  :: opširnije :: 


objavio: Suzana Pušić  datum: 8. 5. 2022. 20:13

Dan škole

       U srijedu, 13. travnja, obilježili smo Dan škole, napokon uživo! Doista, bilo je jako živo, i zanimljivo. Što je počelo pisanjem čestitki Školi, a nakon toga učenici su otišli na ranije odabrane radionice. Izbor je bilo velik, za svakog moglo se naći ponešto. Bilo je tu različitih turnira: iz nogometa, šaha, bele, pikada pa do društvenih igara. Oni spretniji u manualnim sposobnostima (ili oni koje to žele postati) mogli su se okušati u matematičkom vezu, izradi uskrsnih dekoracija ili životinja od balona (zvuči lagano, ali nije!), dok su oni s istančanim nepcima mogli degustirati i ocjenjivati sokove. Osim toga, na radionici prve pomoći mogli ste vježbati pružanje prve pomoći, ali i vježbati mozak igranjem memorija i slagalica, a s „pijanim naočalama“ mogli ste vidjeti što alkohol čini našem mozgu. Na kraju dana i učenici i nastavnici bili su jako zadovoljni i stvarno nam je Dan škole bio sretan!

  :: opširnije :: 


objavio: Suzana Pušić  datum: 15. 4. 2022. 09:24

Projekt "Kad si sit, sretan si!" u uskrsnom izdanju

  

Nakon božićnog i onog pokladnog, projekt jezično-umjetničko-komunikacijskog stručnog vijeća došao je i do svog uskrsnog izdanja. Naravno, kuhana jaja i šunkica bili su nezaobilazni. Uz finu hranu učenici 2.b saznali su o našim uskrsnim običajima, odigrali kviz o njima, podijelili savjete o tome kako najbolje skuhati jaja, baš da budu „taman“. Od baka saznali su za pogače, pletenice, perece i druga jela koja su se nosila posvetiti u crkvu i blagovala na Uskrs, za običaje čišćenja kuće, bojanja pisanica lukom i voskom…

  :: opširnije :: 


objavio: Suzana Pušić  datum: 14. 4. 2022. 16:54

Noć i dan na PMF-u

Učenici 2.c i 3.c razreda u pratnji profesorica Vlaste Hermanović, Monike Vulame, Dunje Miklaužić i Spomenke Koledić u petak 8. travnja otputovali su u Zagreb na Prirodoslovno-matematički fakultet te posjetili manifestaciju Dan i noć na PMF-u. Ta poznata manifestacija održava se dugo godina, a dolaskom pandemije protekle dvije godine nije bilo moguće posjetiti je uživo nego su svi sadržaji bili online. Ove je godine ta manifestacija zamišljena u hibridnom obliku: dio sadržaja mogao se pratiti uživo, a dio su snimljena predavanja koja su pripremili studenti.

Najzanimljiviji dio posjete bili su obilasci novih zgrada fakulteta: odsjeka za Fiziku, Matematiku i Kemiju gdje su učenici mogli pogledati laboratorije s milijunski vrijednom opremom za istraživanja uz stručno vodstvo asistenta ili studenta tog fakulteta i razgled izloženih starih aparatura za pokuse. U 19 sati ispred zgrade Kemije na Horvatovcu počeo je zajednički popularno-znanstveni spektakl koji su pripremili profesori i asistenti svih odsjeka PMF-a. Događaj je bio u obliku piknika što se našim učenicima jako svidjelo.

 

  :: opširnije :: 


objavio: Suzana Pušić  datum: 13. 4. 2022. 07:04

Sveučilište Sjever

U našoj je školi održano predavanje Odjela logistike i održive mobilnosti te Odjela za prehrambenu tehnologiju Sveučilišta Sjever na kojem su učenici upoznati sa studijskim programima i aktivnostima Sveučilišta. Predavanje o logistici i održivoj mobilnosti održao je pročelnik Odjela za logistiku i održivu mobilnost, prof. dr. sc. Krešimir Buntak, dok je dr. sc. Marija Kovač učenike upoznala s osnovnim pojmovima prehrambene tehnologije i aktivnostima Odjela. Učenici su se pobliže upoznali s primjenom novih tehnologija u poslovanju kroz predavanje 'Umjetna inteligencija u logističkom procesu' koju je održao David Kundih, demonstrator Odjela za logistiku i održivu mobilnost.

  :: opširnije :: 


objavio: Suzana Pušić  datum: 13. 4. 2022. 06:59

Junior Engineer Academy 2.0

Početkom ožujka bili smo odabrani i uključeni, uz još 11 ustanova, u projekt Junior Engineer Academy 2.0. Oprema je stigla, a naši nastavnici Matea Gredelj i Josip Carić sudjelovali su na uvodnoj radionici o korištenju 3D pisača i Internet of Things opreme. Cilj Junior Engineer Academy projekta potaknuti je zanimanje mladih ljudi za tehnička, inženjerska i znanstvena zanimanja, olakšati njihov prijelaz iz škole na sveučilišta ili programe strukovne izobrazbe te pravovremeno i fokusirano poticati njihove individualne vještine. Domaćin edukacije bio je Digitalni laboratorij Nacionalne i sveučilišne knjižnice. Nastavnici su se na radionici upoznali s Prusa Mini+ 3D pisačem, naučili su kako ga održavati, kalibrirati i koristiti te su se upoznali i s programima za 3D modeliranje. Čak su na kraju ove radionice modelirali svoje (mnogima prve) privjeske za ključeve te ih ispisali na 3D printerima.

Osim tehnologije 3D ispisa, školi je donirana i Internet of Things (IoT) opremu u obliku Arduino MKR1000 pločica s raznim dodacima, setovima dodataka poput Gravity seta senzora i dodatnih elektroničkih komponenti.

  :: opširnije :: 


objavio: Suzana Pušić  datum: 13. 4. 2022. 06:46

Državno natjecanje iz Povijesti Vijest ima dokument u privitku

U privitku nalaze se popisi učenika pozvanih na Državno natjecanje iz povijesti Bjelovarsko-bilogorske županije i rezultati revizije Državnog povjerenstva nakon održanog Županijskog natjecanja.

  :: opširnije :: 


objavio: Suzana Pušić  datum: 29. 3. 2022. 11:50

Supermaraton

U nedjelju, 27. ožujka, održan je supermaraton Od Kaptola do Kaptola. Trčali su i naši učenici, no ne baš svih šezdesetak kilometara. Čestitke najbržima - Heleni Bajser, Eleni Diktić i Luciji Pirak te Igoru Katekoviću, Petru Vuniću i Davidu Levaku, i pohvale za sudjelovanje Lei Špehar, Petri Todorov, Viti Popilovskom i Alanu Šepaku.

  :: opširnije :: 


objavio: Suzana Pušić  datum: 29. 3. 2022. 11:42

Razgovor s Krležom

Miroslav Krleža najveći je hrvatski književnik 20. st., no njegova djela učenicima često su teška i nerazumljiva. Kako bi se ovog književnika približilo učenicima, a ujedno i obilježio kraj  Mjeseca hrvatskoga jezika koji završava 17. ožujka sjećanjem na obljetnicu potpisivanja Dekleracije  o nazivu i položaju hrvatskoga književnog jezika, čiji je jedan od potpisnika bio i Miroslav Krleža, školska knjižničarka i profesorica Suzana Pušić s učenicima 3.d razreda osmislila je intervju s ovim književnikom. Krležu je oživio Dario Kovačić, Petra Pavličević vodila je intervju, a pjesmu Čežnja koja je bila uvod u razgovor, pročitao je David Kovačić, dok su u knjižnici gostovali učenici 4.d. Bili su zadovoljni i na zanimljiv način upoznali se s biografijom velikog književnika.

  :: opširnije :: 


objavio: Suzana Pušić  datum: 25. 3. 2022. 15:13

Matematičko natjecanje "Klokan bez granica"

Zainteresirani matematičari naše škole, 20 gimnazijalaca i četvero tehničara, 17. ožujka 2022. sudjelovali su na međunarodnom matematičkom natjecanju "Klokan bez granica" koje se ovih dana provodi u 97 država na svijetu. Natjecanje je organizirala i provela prof. matematike dr. sc. Željka Dijanić. Cilj natjecanja je popularizirati rješavanje "mozgalica" i zanimljivih problemskih zadataka, a sudjelovati mogu svi zainteresirani bez obzira na postignuća u nastavi matematike. Rezultate očekujemo za mjesec dana i nadamo se da ćemo opet imati nekoliko naših učenika među 10 % najuspješnijih u državi.

  :: opširnije :: 


objavio: Suzana Pušić  datum: 25. 3. 2022. 12:43

Županijsko natjecanje iz engleskog jezika

Na dan Svetog Patrika, 17. ožujka, naša je škola bila domaćin županijskog natjecanja iz engleskog jezika. Natjecalo se 38 učenika u 4 kategorije. Čak 17 njih ostvarilo je bodove koji se razmatraju za državno natjecanje.

Čestitke učenicima i mentorima!

  :: opširnije :: 


objavio: Suzana Pušić  datum: 25. 3. 2022. 12:28

Županijska smotra LiDraNo 2022.

Učenica 1.d Lana Banić 15. ožujka sudjelovala je na Županijskoj smotri LiDraNo u Grubišnom Polju. Izvodila je monolog iz romana Hotel Zagorje Ivane Simić Bodrožić. Mentorica joj je bila školska knjižničarka Suzana Pušić.

  :: opširnije :: 


objavio: Suzana Pušić  datum: 16. 3. 2022. 15:13

Projekt Junior Engineer Academy 2.0

Na natječaju za projekt Junior Engineer Academy 2.0 u organizaciji Instituta za razvoj i inovativnost mladih (IRIM) odabrana je i naša škola među nekoliko desetaka prijavljenih. Profesori strojarske skupine predmeta Matea Gredelj i Josip Carić izradili su i prijavili čak 6 projektnih ideja koje bi realizirali sa svojim učenicima. Organizatori natječaja prepoznali su njihov potencijal - za provedbu projekta školi će donirati dosta kvalitetnu i skupocjenu opremu (3D pisač, komplet Internet of Things) te osigurati dodatna novčana sredstva za materijale.

  :: opširnije :: 


objavio: Suzana Pušić  datum: 16. 3. 2022. 12:30

Županijsko natjecanje iz Povijesti

Naša je škola 10. ožujka bila domaćin županijskog natjecanja iz Povijesti. Ugostili smo 23 učenika i njihove mentore. Svim učenicima i mentorima čestitamo na postignutim rezultatima te im želimo puno uspjeha na državnoj razini natjecanja.
  :: opširnije :: 


objavio: Suzana Pušić  datum: 16. 3. 2022. 12:21

Projekt "Čokolada"

         

Projekt „Čokolada“ nastavlja svoje interdisciplinarno učenje. Ovoga puta bio je to sociološki pristup gdje su učenici izradili anketu „Utjecaj stavova o čokoladi na ponašanje učenika“. Učenici su imali prilike okušati se u sastavljanju anketnih pitanja (otvorenog i zatvorenog tipa), provođenju ankete te analizi rezultata ankete. Učenica Lea Špehar analizirala je podatke dobivene anketiranjem. Došla je do zanimljivih saznanja kako učenici četverogodišnjeg usmjerenja posežu za čokoladom dok su pod stresom i prilikom učenja, kako im je najdraža Milka čokolada, dok su učenici trogodišnjih usmjerenja manje izbirljivi i njima je bitno samo da je čokolada. Potom su učenici 3.c u učionici, također, sociološkom metodom istraživanja- promatranje sa sudjelovanjem donosili svoj sud o raznim tipovima čokolade i čokoladnim brendovima.

  :: opširnije :: 


objavio: Suzana Pušić  datum: 11. 3. 2022. 11:39

Predstavljanje Male glagoljske početnice

Učenici 1.b i njihova profesorica Hrvatskog jezika i školska knjižničarka Suzana Pušić su u četvrtak, 3. ožujka, zajedno s učenicima Osnovne škole Čazma, u Gradskoj knjižnici Slavka Kolara sudjelovali na predstavljanju Male glagoljske početnice čije su autorice Katica Šarlija i Tanja Nađ iz Osnovne škole Ivanjska. Naši su učenici bili vrlo aktivni i pokazali znanje o glagoljici, a najvještiji i najbrži bio je Matija Kovjanović koji je pobijedio u kvizu Kahoot i tako osvojio Malu glagoljsku početnicu za našu školsku knjižnicu. Bravo!

  :: opširnije :: 


objavio: Suzana Pušić  datum: 11. 3. 2022. 11:23

Projekt "Jesmo li prerasli bajke?"

          

Svjetski dan pripovijedanja bajki obilježavamo 26. veljače i to je bila savršena prilika da u našoj školskoj knjižnici ugostimo Doru Popilovski, profesionalnu pripovjedačicu bajki. Naša sugrađanka održala je dinamično i interaktivno predavanje/radionicu gdje je pričala o važnosti pripovijedanja bajki, o učinku koji bajke imaju na nas te zašto je u svemu tome važna mašta. Učenici su potom imali priliku okušati se u pričanju bajki vođeni svojom maštom.

Ovim gostovanjem ujedno je započeo projekt „Jesmo li prerasli bajke?“ u kojem sudjeluju učenici gimnazijskih razreda, a voditeljice projekta su profesorice Melita Ivanetić i Renata Špehar.

  :: opširnije :: 


objavio: Suzana Pušić  datum: 10. 3. 2022. 15:41

Projekt "Crocus"

Dolaskom proljeća i toplijih dana oživjele su i sadnice žutih šafrana. Žuti šafrani cvatu raskošnim žutim cvjetovima i ujedno podsjećaju na stradalu djecu u Holokaustu. Najviše je bilo židovskih žrtava pa žuta boja cvjetova podsjeća na žutu Davidovu zvijezdu koju su Židovi morali nositi za vrijeme 2. svjetskog rata.

U našem školskom dvorištu procvali su žuti šafrani koje su zasadili učenici 3.c razreda kao dio projekta Crocus zajedno sa svojim profesoricama Ivanom Mrazović i Renatom Špehar.

  :: opširnije :: 


objavio: Suzana Pušić  datum: 10. 3. 2022. 15:37

Projekt "Kad si sit, sretan si" u pokladnom izdanju

          

Kaže li se krafna, krofna, kroflin…ili nešto četvrto? Možda pokladnica? O tome su na pokladni utorak u knjižnici na satu Hrvatskoga jezika razgovarali učenici 2.b sa svojom profesoricom Suzanom Pušić. Osim što su saznali različite nazive za ovu poslasticu, Bruno Jaković ispričao je ostatku razreda legendu o nastanku krafne, dok je Luka Markuš govorio o pokladnim običajima u našim krajevima. Kako je ovo dio projekta „Kad si sit, sretan si“, red je da se nešto i pojede. Tako su učenici kušali različite vrste krafni, one tradicionalne punjene pekmezom od marelica, ili pak one s čokoladnim punjenjem ili punjene kremom od vanilije, one moderne američke s rupom u sredini i čokoladnim preljevom i mrvicama, šećernim preljevom… Glasanjem je odlučeno da su najbolje one starinske, punjene pekmezom i posute „štaub“ šećerom.

  :: opširnije :: 


objavio: Suzana Pušić  datum: 2. 3. 2022. 10:12

Predstava "Nasilje nikad nije rješenje"

Holom naše škole, 18. veljače, posljednjeg dana nastave prije drugog dijela zimskog odmora, orio se veliki pljesak. Učenici drugih razreda prisustvovali su predstavi „Nasilje nikad nije rješenje“ u izvedbi teatra The Arto. Ova predstava dio je aktivnosti projekta „Zaustavimo vršnjačko nasilje“ čiji su nositelji Centar Sirius, Udruga udomitelja Čazma i Srednja škola Čazma, a kojem je voditeljica prof. Renata Špehar. Osim gledanja predstave, učenici su prigodno obilježili i nadolazeći Dan ružičastih majica.

  :: opširnije :: 


objavio: Suzana Pušić  datum: 26. 2. 2022. 14:56

Međugradski LiDraNo

  

Ove je školske godine međugradska smotra LiDraNo za srednje škole iz Grubišnog Polja, Garešnice i Čazme održana 16. veljače u Srednjoj školi Čazma. Učenički radovi bili su podijeljeni u tri kategorije: pojedinačne scenske nastupe, literarne i novinarske radove. Među scenskim izvedbama istaknula se Lana Banić, učenica prvog razreda Srednje škole Čazma. Ona je govorila ulomke iz romana Hotel Zagorje Ivane Simić Bodrožić, a mentorica joj je školska knjižničarka Suzana Pušić. 

  :: opširnije :: 


objavio: Suzana Pušić  datum: 26. 2. 2022. 14:08

Zdrava prehrana u najranijoj dobi

 

Što znači zdrava prehrana od djetetova rođenja, 17. veljače naučili su učenici 4.c i 4.d razreda. Studentice druge godine stručnog studija Sestrinstvo u Bjelovaru, Lea Marčeta i Magdalena Matić u pratnji svoje profesorice mag. med. techn. Goranke Rafaj održale su zanimljivu edukaciju koja je prva od nekoliko aktivnosti u sklopu ovog projekta.

  :: opširnije :: 


objavio: Suzana Pušić  datum: 26. 2. 2022. 14:01

Stoti dan u školi, Valentinovo i Međunarodni dan poklanjanja knjiga

     

Stoti dan škole tradicionalno se obilježava u veljači u brojnim hrvatskim i europskim školama. Ove se godine istoga dana obilježava i Valentinovo te Međunarodni dan darivanja knjiga. Tako su u našoj školi 14. veljače u ozračju ljubavi održane brojne aktivnosti. Na nastavi hrvatskoga jezika učenici su pisali pisma: tajnim simpatijama, neostvarenim ljubavima, dragim prijateljima, svemu za čime žude... Unutar svih predmeta nastava je bila posvećena broju 100.

  :: opširnije :: 


objavio: Suzana Pušić  datum: 17. 2. 2022. 10:16

Upute o primjeni modela ukidanja samoizolacija Vijest ima dokument u privitku

Poštovani roditelji, 

Ministarstvo znanosti i obrazovanja razradilo je u suradnji s Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo model ukidanja samoizolacija u osnovnim i srednjim školama. Uvjet za ukidanje samoizolacije je provođenje redovitoga dobrovoljnog samotestiranja učenika. Više informacija možete pronaći u priloženoj obavijesti koju ćete ujedno dobiti i u papirnatom obliku uz obrazac nepristanka ukoliko želite da vaše dijete bude izuzeto. 

Upute za primjenu HIGHTOP testova su također priložene. 

  :: opširnije :: 


objavio: Irena Ivanović  datum: 9. 2. 2022. 10:43

Dan sjećanja na žrtve holokausta

              

Dan kada je Crvena armija oslobodila najveći nacistički koncentracijski logor Auschwitz u Poljskoj, 27. siječnja, Ujedinjeni su narodi donošenjem Rezolucije o danu sjećanja na holokaust 2005. godine proglasili danom sjećanja na sve žrtve holokausta.                                                                                                    

Zbog epidemiološke situacije naši su učenici počast žrtvama odali virtualno pogledavši film „Dječak u prugastoj pidžami” te komentirajući svoje dojmove u videopozivima s profesoricama Renatom Špehar i Ivanom Mrazović, voditeljicama projekta Crocus.Raduju nas niknuli šafrani, zasađeni u spomen na 1,5 milijun stradale židovske djece. Nadamo se da će uskoro i procvasti... 

A vi, ako ikada zastanete pred brojem 29 zagrebačke Gundulićeve ulice, zaplešite i zapjevajte baš kao što je to voljela raditi hrvatska glumica židovskog porijekla, stradala 1943.godine u stočnom vagonu na putu prema Auschwitzu, malena Lea Deutch, koja je tamo živjela.

  :: opširnije :: 


objavio: Suzana Pušić  datum: 4. 2. 2022. 13:54

Inter Cars - online predavanje

            

Učenici, automehatroničari 1.a i 2.a razreda, i profesori strojarske struke sudjelovali su u prosincu na online predavanju tvrtke Inter Cars u organizaciji profesora Gorana Deželića. Tema predavanja je bila SAC (samopodešavajuće spojke) te su kroz predavanje učenicima i profesorima predstavljeni noviteti iz područja njihove struke.

  :: opširnije :: 


objavio: Suzana Pušić  datum: 4. 2. 2022. 13:49

Nastava na daljinu do 4. veljače Vijest ima dokument u privitku

Zbog nepovoljne epidemiološke situacije, Srednja škola Čazma nastavlja s izvođenjem online nastave za sve razredne odjele. C model će biti na snazi do 4. veljače 2022. Povratak na nastavu uživo je predviđen u ponedjeljak, 7. veljače. Detaljne informacije su dostupne u virtualnim učionicama. a odluka o modelu nastave je u prilogu.

  :: opširnije :: 


objavio: Irena Ivanović  datum: 31. 1. 2022. 09:15

Prelazak na C model nastave Vijest ima dokument u privitku

Zbog iznimno nepovoljne epidemiološke situacije, Srednja škola Čazma prelazi na online nastavu za sve razredne odjele. C model će biti na snazi od 25. do 31. siječnja. Povratak na nastavu uživo je predviđen u utorak, 1. veljače. Detaljne informacije su dostupne u virtualnim učionicama. a odluka o prelasku na C model je u prilogu.

  :: opširnije :: 


objavio: Irena Ivanović  datum: 24. 1. 2022. 10:12

Matematički mozaik

              

Zanimljive aktivnosti organizirane u timskom radu učenika s elementima igre doprinose boljem razumijevanju čak i vrlo složenih nastavnih sadržaja kao što je koncept funkcije u nastavi matematike. Prema ideji nastavnice matematike dr. sc. Željke Dijanić učenici 2.c razreda opće gimnazije uspješno su riješili dosta zahtjevan zadatak - 30 razbacanih kartica s grafovima, jednadžbama, točkama, tablicama i ostalim bitnim pojmovima uspješno su povezali i na kraju dobili točan mozaik traženog rješenja. Time ih učimo ne samo matematici nego i izuzetno važnoj kompetenciji modernog doba - organizaciji i provedbi suradničkog timskog rada.

  :: opširnije :: 


objavio: Suzana Pušić  datum: 19. 1. 2022. 14:31

Vojno učilište Franjo Tuđman

            

Poručnik Daniel Ević s Vojnog učilišta dr. Franjo Tuđman prezentirao je u prosincu učenicima završnih razreda četverogodišnjih programa mogućnosti nastavka obrazovanja u svojstvu kadeta na preddiplomskim sveučilišnim studijskim programima.

  :: opširnije :: 


objavio: Suzana Pušić  datum: 19. 1. 2022. 14:26

Projekt "Kad si sit, sretan si" u božićnom izdanju

     

Jedan od sastavih dijelova proslava i obilježavanja raznih praznika je naravno - hrana, pa je tako u dočekivanju Božića i u sklopu projekta „Kad si sit, sretan si“ 4.c razred proveo sat engleskog jezika ukrašavajući jedan od najpoznatijih kolačića u angloameričkom svijetu. Sličan našim paprenjacima po svom pikantnom okusu i pripremi, gingerbread ima malo drugačiju mješavinu začina od kojih je najvažniji đumbir (koji se nalazi i u samom nazivu kolačića), te, naravno, prepoznatljiv oblik čovječuljka. U nekim dijelovima svijeta je neizostavan član kućanstva u božićno doba, a idealan je i za sve kreativne duše jer ga možete ukrasiti po volji kao što su i učenici 4.c razreda. Ako vam se sviđaju naši uradci, savjetujemo da se okušate sami u izradi i ukrašavanju. Kako god da ispadnu sigurno nećete požaliti jer su svi jednako fini, jedino bi vam moglo biti žao poslije ih pojesti.

  :: opširnije :: 


objavio: Suzana Pušić  datum: 30. 12. 2021. 16:11

Projekt "Čokolada"

     

U prosincu je 3. c razred nastavio slatki projekt „Čokolada“. Uz ispijanje tople čokolade, kako su je konzumirali i stari Azteci, profesorica Ivana Mrazović učenik povela je učenike na putovanje kroz povijest omiljene slastice. Učenica Mia Mrazović  prikazala je vremeplov hrvatske „čokoladne“ povijesti podsjetivši nas na čokolade i slatkiše koji su obilježili djetinjstva mnogih. Sve smo začinili odlaskom u Muzej čokolade u Zagrebu gdje smo kušali razne vrste čokolade, malo se poigrali u „Tvornici čokolade Willyja Wonke“ i cijelu slatku priču zaokružili „Adventom na Strossu“. Voditeljice projekta su profesorice Renata Špehar i Ivana Mrazović.

  :: opširnije :: 


objavio: Suzana Pušić  datum: 30. 12. 2021. 15:45

„Kad te boli, moraš reći…“

           

Učenici 2.c i 3.c sudjeluju u projektu „Kad te boli, moraš reći…“. Projekt je posvećen mentalnom zdravlju mladih te su kroz niz aktivnosti imali priliku naučiti nešto novo i proširiti svoja znanja o ovom važnom segmentu zdravlja. Ova dva razreda imala su privilegiju prisustvovati predavanju psihologinje Renate Hunjadi Brzović, uvijek rado viđene gošće u našoj školi. Na zanimljiv i srednjoškolcima primjeren način održala je predavanje na temu Mentalno zdravlje mladih. Kao uvod u predavanje Julijana i Lana, učenice 1.d, odigrale su monodramu Psihoza 4:48. Za izvedbu pripremila ih je knjižničarka Suzana Pušić. Voditeljice projekta su profesorice Spomenka Koledić i Renata Špehar.

  :: opširnije :: 


objavio: Suzana Pušić  datum: 30. 12. 2021. 15:17

Čestitka za blagdane!

Čestitka web i mail by Irena Pavlović  :: opširnije :: 


objavio: Irena Ivanović  datum: 23. 12. 2021. 09:32

Projekt "Jestiva povijest čovječanstva" u Turskoj

      

Projekt „ Jestiva povijest čovječanstva“ nastavlja svoje putovanje stranim državama. Ovog puta učenici 4.c proširili su svoja znanja o Turskoj. Susret je obogatila svojim dolaskom naša Čazmanka i turkologinja Andrea Berković. Učenicima je održala dinamično i zanimljivo predavanje s pregršt zanimljivosti vezanih uz ovu egzotičnu zemlju. Učenice Sara Karačić i Lea Kušec pokazale su kako brinu za tradiciju i bore se protiv zaborava običaja razvlačenja tijesta bureka i pita. Pripremile su zakusku vlastitim rukama po tradicionalnim recepturama. Našoj gošći Andrei veliko hvala na poklonjenom vremenu uz nadu da će nam ponovno doći s novim avanturama sa svojih putovanja.

  :: opširnije :: 


objavio: Suzana Pušić  datum: 15. 12. 2021. 12:59

Akcija "Zasadi stablo, ne budi panj"

          

Akcija "Zasadi stablo, ne budi panj!" održava se treću godinu zaredom, a i ove joj se godine priključila i naša škola. Posađeno je sedam sadnica: dvije kruške i jedna ruža stablašica dobivene iz rasadnika. Tri su gorska javora bila samonikla među drugim grmljem te ih je naš domar Ivica Gašpar iskopao i posađeni su na nova mjesta pokraj škole. Sadnicu rozog divljeg kestena donirao nam je naš dugogodišnji profesor Željko Dončević koji je od ove školske godine u mirovini. U sadnji su sudjelovali učenici izborne nastave biologije 3.c razreda, profesorica Spomenka Koledić i pedagoginja Dubravka Jurina.

  :: opširnije :: 


objavio: Suzana Pušić  datum: 15. 12. 2021. 12:21

Projekt "Kad si sit, sretan si!" - na starinski način

                     U predblagdansko vrijeme i vrijeme kolinja uživamo u starinskim delicijama. Učenici 2.b s profesoricom Suzanom Pušić otkrili su čari hrane u prosincu. Knjižnicom se širio miris domaćeg kruha, krvavica, češnjovki, brašnjača, čvaraka, oblatni, breskvica... Učenici su u razgovoru sa svojim bakama, susjedima, tetama, strinama… istražili kakvi su nekoć bili običaji u vrijeme kolinja, prikupili starinske recepte i razmijenili ih. Poigrali su se okusima, ali vježbe za mozak nije nedostajalo jer sve što su pojeli, morali su naći i u osmosmjerkama. Doista, bili su i siti, i sretni!

  :: opširnije :: 


objavio: Suzana Pušić  datum: 13. 12. 2021. 16:54

Božićni ugođaj u našem holu

          

Lijep i osunčan hol naše škole od jučer je u božićnom ruhu. Bor je školi poklonio gospodin Zoran Ivkanec kojem srdačno zahvaljujemo, a okitili su ga naši vrijedni i kreativni učenici.

  :: opširnije :: 


objavio: Suzana Pušić  datum: 8. 12. 2021. 17:46

Videonajava za Marulićevu Juditu

          

Kako bi obilježili 500 godina od izdavanja Marulićeve Judite i rođenja hrvatske književnosti te Godinu čitanja učenici 3.d (Veronika Perec, Dario i David Kovačić, Luka Smok, Dorijan Kolundžić, Dominik Barešić, Filip Šestak) i Ivan Galović iz 4.d, uz profesoricu Suzanu Pušić, snimili su videonajavu za Marulićevu Juditu. Poslali su je na natječaj koji je raspisalo Ministarstvo kulture i medija, a možete je pogledati na poveznici https://youtu.be/Yt0sYM3iQzY

  :: opširnije :: 


objavio: Suzana Pušić  datum: 7. 12. 2021. 09:35

Božić u tehničkom crtežu

           

Prva adventska nedjelja je iza nas i božićni duh polako ulazi u našu školu. Učenici 2.a i 3.a razreda, vodoinstalateri i strojobravari, uz pomoć profesorice Matee Gredelj pokazali su kako Božić izgleda iz strojarske perspektive. Kroz projekt „Božić u tehničkom crtežu“ prikazali su kako borovi, pahuljice, kuglice i ostali ukrasi izgledaju na tehničkom crtežu.

  :: opširnije :: 


objavio: Suzana Pušić  datum: 6. 12. 2021. 12:01

Projekt "Kad si sit, sretan si" veselo i sretno ide dalje!

          

Projekt "Kad si sit, sretan si" nastavlja se u Amarici! Uz tradicionalni praznik Thanksgiving Day, kojeg svakog četvrtog četvrtka u mjesecu studenom slave Amerikanci, Kanađani i još neki narodi, učenici 1.c i 3.c razreda uz profesoricu Vedranu Dujnić Patrač naučili su ponešto o tradiciji tog blagdana, ponajviše o hrani koja se tradicionalno jede. Učenik 1.c Vito Popilovski dodatno se potrudio i ispekao kolačiće s bundevom te snimio video recept! Pogledajte ga na poveznici
  :: opširnije :: 


objavio: Suzana Pušić  datum: 6. 12. 2021. 11:43

Tomislav Šovagović u našoj knjižnici

     

Gdje je Rudnik čvaraka, kakvi se čajevi piju protiv učmalosti i što se to krije u Spremištu Trešnjevka čazmanski su srednjoškolci saznali iz prve ruke... Još jedno događanje u Godini čitanja u Srednju školu Čazma doveli su Gradska knjižnica Slavka Kolara i Društvo hrvatskih književnika. U gostima nam je bio Tomislav Šovagović, diplomirani novinar i teolog i nagrađivani pisac koji je kroz razgovor s učenicima, iskreno i neposredno govorio o čitanju i pisanju i svemu onome što pisca čini piscem.

  :: opširnije :: 


objavio: Suzana Pušić  datum: 26. 11. 2021. 14:59

Natjecanje DaBaR

                           

Tridesetak učenika naše škole, točnije 34 učenik, (iz 1., 2. i 4. razreda gimnazije te 2. razreda tehničara cestovnog prometa) ove je godine sudjelovalo na međunarodnom natjecanju iz informatike i računalnog razmišljanja DaBaR. Odaziv je bio fantastičan! Na sudjelovanje potaknula ih je prof. matematike i informatike dr. sc. Željka Dijanić. Ivan Markovinović iz 4.c i Magdalena Hađasija iz 2.c, dvoje najboljih iz naše škole, dobitnici su Zlatnih diploma. Njihov je rezultat među 10% najboljih u Republici Hrvatskoj.

Čestitamo Ivanu, Magdaleni  i njihovoj mentorici dr. sc. Željki Dijanić!

  :: opširnije :: 


objavio: Suzana Pušić  datum: 23. 11. 2021. 20:09

Edukacija u projektu e-Škole

                

Ove školske godine nastavnici naše škole nastavljaju s edukacijama u projektu e-Škole pod pokroviteljstvom CARNeta i MZO-a kako bi osnažili svoje digitalne kompetencije za pripremu nastave i poučavanje. Prvu u tome ciklusu edukacija na temu Kako izraditi e-portfolio održala je 17. studenog 2021. certificirana edukatorica dr. sc. Željka Dijanić. Tijekom edukacije nastavnici su uspješno razradili i ostalima predstavili strukturu web sjedišta svojih nastavnih materijala te svoje ideje uspješno implementirali u Wordpressu - alatu za profesionalnu izradu web stranica.

  :: opširnije :: 


objavio: Suzana Pušić  datum: 23. 11. 2021. 19:59

Ne dopuštamo da se zaboravi!

             

U Godini čitanja posebno smo emotivno odali počast gradu heroju – Vukovaru, Škabrnji i svim nevinim žrtvama. Učenici 2.d razreda su pod vodstvom profesorice Ivane Mrazović održali književni kutak čitajući priče iz knjige „Priče iz Domovinskog rata iz pera srednjoškolaca“. Neizostavan je tu bio i tekst Siniše Glavaševića „Priča o gradu."

Nakon toga su se učenici svih razreda naše škole, s tugom, ali i ponosom u srcu, pridružili udruzi čazmanskih branitelja Klub 2/105, pripadnicima HVIDRA-e Čazma i Udruzi Hrvatske policije branitelja Pakraca i Lipika, Podružnica Čazma u paljenju svijeća na Trgu čazmanskog kaptola.

 Fotografija: Davor Kirin                                                           

  :: opširnije :: 


objavio: Suzana Pušić  datum: 23. 11. 2021. 19:33

Projekt "Crocus" i Međunarodni dan tolerancije Vijest ima dokument u privitku

              

Naša škola i ove školske godine nastavlja s provođenjem projekta „Crocus“. Tako su učenice 3.c razreda zasadile novu pošiljku lukovica žutih šafrana u spomen na 1,5 milijun stradale djece tijekom vlasti nacističke Njemačke. Unutar projekta, pod mentorstvom profesorica Renate Špehar i Ivane Mrazović, održana je i radionica o toleranciji povodom Međunarodnog dana tolerancije koji se obilježava 16. studenog.

Zahvaljujemo našoj teti Esmi na pomoći prilikom sadnje!!!

Nastavak projekta Crocus održan je povodom Međunarodnog dana tolerancije. Pod vodstvom profesorice Špehar učenici 3.c odradili su radionicu "Cool je biti poseban". Kao rezultat radionice, nastala je Tolerantna pjesma.

  :: opširnije :: 


objavio: Suzana Pušić  datum: 16. 11. 2021. 08:56

Jestiva povijest čovječanstva

             

"Jestiva povijest čovječanstva" naziv je projekta društveno-humanističke grupe predmeta. Projekt je započeo predstavljanjem Meksika i meksičke kuhinje. Učenici završnog razreda gimnazije iskazali su veliki interes za meksičku kuhinju te donijeli tortilje, tacose, empanade od jabuka, meksičku čokoladnu tortu te još meksičkih umaka i grickalica pa su u ugodnom okruženju s profesoricama započeli ovogodišnji interdisciplinarni projekt. Profesorica Ivana Mrazović pripremila je pravu odu kukuruzu. Saznali smo mnoge zanimljivosti o kukuruzu (parni broj zrna na klipu!). Potom su učenici istražili kulturu Meksika, običaje te glazbu i glazbenike koji dolaze iz Meksika (C. Santana). Za sljedeći susret dogovoreno je predstavljanje Turske i njihove kuhinje.

  :: opširnije :: 


objavio: Suzana Pušić  datum: 16. 11. 2021. 08:40

Svjetski dan mentalnoga zdravlja

            

Svjetski dan mentalnoga zdravlja obilježava se 10. listopada. Na taj dan podsjeća se na važnost brige za mentalno zdravlje, promicanje mentalnoga zdravlja te destigmatizaciju osoba narušenoga mentalnog zdravlja. Profesorice Spomenka Koledić i Renata Špehar, zajedno s učenicima 2.c, 3.c i učenicima polaznicima nastave etike iz 3.d, tijekom mjeseca listopada provodile su projekt " Kada te boli moraš reći...". Učenici su tako slušali predavanje udruge Pragma, a tema je bila Mentalno zdravlje velikih glazbenika. Učenici su radili i prezentacije vezane uz temu mentalnih bolesti dok su učenici 3.d napravili intervju s osobama narušenog mentalnog zdravlja.

  :: opširnije :: 


objavio: Suzana Pušić  datum: 16. 11. 2021. 08:33

Odluka o obaveznom testiranju Vijest ima dokument u privitku

Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske donio je Odluku o uvođenju posebne sigurnosne mjere obveznog testiranja dužnosnika, državnih službenika i namještenika, službenika i namještenika u javnim službama, službenika i namještenika u lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi te zaposlenika trgovačkih društava i ustanova (u prilogu) koja se odnosi i na odgojno-obrazovne ustanove. U skladu s tom odlukom, od 16. studenog 2021. u zgradu škole ne mogu ući osobe koje nemaju valjanu COVID potvrdu tj. odgovarajući dokaz ili test kojim dokazuju da trenutno ne boluju od bolesti COVID-19. 

  :: opširnije :: 


objavio: Irena Ivanović  datum: 15. 11. 2021. 15:17

Nastava od 15. studenog 2021. Vijest ima dokument u privitku

Odlukom Stožera Bjelovarsko-bilogorske županije nastava od ponedjeljka 15. 11. 2021. godine će se za sve razredne odjele u svim školama održavati po modelu A (uživo u školi). 
 

Od utorka, 16. studenog 2021. uvode se obavezne COVID potvrde u državne i javne službe. Odluka se odnosi na dužnosnike, državne i javne službenike, lokalne službenike, zaposlenike trgovačkih društava u vlasti države ili lokalne samouprave.

Dužnosnici, službenici i zaposlenici obavezni su potvrdu ili odgovarajući dokaz predočiti prilikom ulaska u prostorije i dati je na uvid osobi koju poslodavac odredi. Ista odluka odnosi se i na sve stranke koje dolaze po bilo kojoj osnovi. Oni koji odbiju testiranje, odnosno odbiju predočiti potvrdu ili drugi dokaz ne mogu ulaziti i boraviti u prostorijama. Odluka se ne odnosi na učenike.

U prilogu su Upute za sprječavanje i suzbijanje epidemije bolesti COVID-19 zezano uz rad predškolskih ustanova, osnovnih i srednjih škola u školskoj godini 2021./2022. koji su se svi učenici i zaposlenici škole duži pridržavati u svakom trenutku tijekom boravka u školi. 

  :: opširnije :: 


objavio: Irena Ivanović  datum: 12. 11. 2021. 13:33

Nastava od 8. studenoga 2021. Vijest ima dokument u privitku

Odlukom Stožera civilne zaštite Bjelovarsko-bilogorske županije, nastava će se od 8. studenoga 2021. odvijati po modelu C tj. online.

Apeliramo na učenike i roditelje na poštivanje epidemioloških mjera u svakodnevnom životu kako bi se situacija što prije popravila i učenici vratili u školu. 

  :: opširnije :: 


objavio: Irena Ivanović  datum: 6. 11. 2021. 10:48

27. listopada - Dan audiovizualne baštine

                 

UNESCO je 2005. godine 27. listopada proglasio audiovizualne baštine kako bi se upozorilo na osjetljivost i ugroženost audiovizualnog nasljeđa, jer su brojni zvučni zapisi, pokretne slike i drugi audiovizualni materijali nepovratno izgubljeni kao povijesni izvori zbog zanemarivanja, prirodnog propadanja i tehnološke zastarjelosti. Učenici 2.b razreda su se stoga na nastavi Hrvatskoga jezika upoznali s pojmom baštine, posebice audiovizualne baštine, te pogledali dokumentarni film „Baština – Ivan Gundulić". Neki od njih prvi su put u životu u rukama imali gramofonsku ploču, videokazetu ili kazetu za kazetofon.    

  :: opširnije :: 


objavio: Suzana Pušić  datum: 29. 10. 2021. 16:46

Natjecanje u rješavanju SUDOKU zadataka

                  

U ponedjeljak, 25 listopada 2021. trinaest je učenika naše škole sudjelovalo na natjecanju u rješavanju SUDOKU zadataka. U svega 45 minuta trebalo je riješiti čak 9 dosta zahtjevnih zadataka. Učenike su na prijavu za natjecanje potaknule profesorice matematike Monika Vulama i Željka Dijanić. Voditeljica natjecanja za našu školu je prof. Monika Vulama koja je rješenja naših učenika poslala državnom povjerenstvu. U Republici Hrvatskoj natjecalo se više od 5000 učenika, a državno će povjerenstvo odlučiti koji će učenici biti pozvani na višu razinu natjecanja, regionalnu, pa državnu.

  :: opširnije :: 


objavio: Suzana Pušić  datum: 29. 10. 2021. 16:42

Početak projekta Čokolada

                             

Učenici 3.c opće gimnazije započeli su svoj ovogodišnji međupredmetni projekt naziva "Čokolada".  Uz učenike 3.c razreda projekt vode profesorice Ivana Mrazović i Renata Špehar. Na prvom sastanku dogovoren je plan rada. Učenici će tijekom nadolazećih sastanaka upoznati povijest čokolade, umjetnost i čokoladu, ljubav i čokoladu, put od kakao zrna do čokolade i još mnoge druge teme vezane uz čokoladu. Na ovom susretu profesorice su s učenicima pričale o zanimljivostima i mitovima o čokoladi: po kome je Milka čokolada dobila ime, koja je zemlja najveći potrošač čokolade... Naravno, druženje je začinjeno uz mnogo čokoladnih slastica.

  :: opširnije :: 


objavio: Suzana Pušić  datum: 29. 10. 2021. 16:32

Dan jabuka kao uvod u projekt "Kad si sit, sretan si"

                  

20. listopada je Svjetski dan jabuka koje su simbol fizičke, kulturne i genetske raznolikosti.   Učenici 1.c i 3.c razreda s profesoricom engleskog jezika Vedranom Dujnić Petrač zato su obilježili taj dan kraljice voća. U kratkom upitniku dokazali su da njih 100% voli to slavno voće, a njih 77% reklo je da u obitelji imaju barem jedno stablo jabuka. Na satu engleskog jezika saznali su mnogo o poznatoj ličnosti američke povijesti i kulture Johnnyju Appleseedu, te su kušali američke kolačiće s jabukama - apple muffins, te je ujedno time započeo i međupredmetni projekt ,,Kad si sit, sretan si''.

  :: opširnije :: 


objavio: Suzana Pušić  datum: 29. 10. 2021. 16:16

Naša ravnateljica i profesorica Matematike među najboljim prosvjetnim radnicima u Hrvatskoj

         

Ministarstvo znanosti i obrazovanja sustavno nagrađuje pojedince koji kontinuirano unaprjeđuju odgojno-obrazovni sustav Republike Hrvatske. Povjerenstvo za nagrađivanje izabralo je 511 najuspješnijih djelatnika u području obrazovanja u školskoj godini 2020./2021. kojima je u povodu međunarodnog Dana učitelja 5. listopada 2021. virtualno čestitao i ministar Radovan Fuchs.

Među njima ponovno su bile naša ravnateljica Irena Pavlović i profesorica Matematike dr. sc. Željka Dijanić. Od srca im čestitamo i mi!

  :: opširnije :: 


objavio: Suzana Pušić  datum: 18. 10. 2021. 12:08

DNA i virusi u vrijeme virusa - izložba

                                                           

                   

Izrada modela za lakše usvajanje gradiva

Neke je stvari teže razumjeti ako ih ne možemo zamisliti ili vidjeti jer su presitne. Učenici gimnazijskih razreda u nastavi Biologije koriste se tehnikom izrade modela kako bi im razumijevanje sadržaja bilo lakše. Model temeljen na ideji koja ima specifičan cilj, predstavlja nastavno sredstvo koje omogućuje smisleno učenje. Modeliranje i uporaba modela dovodi do ispravnog razumijevanja struktura molekula, stanica ili virusa, a rad s modelima utječe i na razvoj vještina predviđanja kod učenika. Na taj se način potiče razvoj vizualno-prostornih sposobnosti učenika što doprinosi povećanoj motivaciji za učenjem sadržaja kroz integraciju senzornih doživljaja, boljem kognitivnom postignuću te stvaranju jasnijih i točnijih predodžbi o strukturi molekula te odvijanju reakcijskih mehanizama. Osim točnosti izrade učenici ovom tehnikom pokazuju i svoje kreativne sposobnosti tako da su ovi modeli i prava umjetnička djela.

          

  :: opširnije :: 


objavio: Suzana Pušić  datum: 13. 10. 2021. 11:23

Javni poziv pripadnicima romske nacionalne manjine za stipendiju

Link do teksta  javnog  poziva  polaznicima srednjih škola pripadnicima romske nacionalne manjine za stipendiju Ministarstva znanosti i pobrazovanja za školsku godinu 2021./2022. :                  

 https://mzo.gov.hr/istaknute-teme/natjecaji-196/javni-poziv-polaznicima-srednjih-skola-pripadnicima-romske-nacionalne-manjine-za-stipendiju-ministarstva-znanosti-i-obrazovanja-za-skolsku-godinu-2021-2022/4589?fbclid=IwAR3Ym2Uv7fB1EfYUVETkjLo6MLB8MQQ201sj4Qu2k1snFsKjUYoJBIDHj2U

  :: opširnije :: 


objavio: Dubravka Jurina  datum: 11. 10. 2021. 13:12

Mama budi zdrava 2021.

S ciljem podizanja svijesti o važnosti prevencije raka, učenici Srednje škole Čazma i ove godine su se pridružili kampanji „Mama, budi zdrava“ koju provodi udruga „ Sve za nju“. Kampanja senzibilizira učenike o važnosti prevencije raka te ih potiče da svoje majke potaknu na obavljanje redovitih pregleda. Učenici su dobili edukativne letke koje su uručili svojim majkama. 

 

 

  :: opširnije :: 


objavio: Irena Ivanović  datum: 11. 10. 2021. 12:27

Osiguranje učenika za 2021./2022. školsku godinu Vijest ima dokument u privitku

U prilogu je Ponuda za osiguranje učenika CROATIA OSIGURANJA koja je odlukom Školskog odbora izabrana kao najpovoljnija. 

Učenici koji se žele osigurati izabiru po kojoj od tri ponuđene premije žele osiguranje (20 kn, 30 kn ili 50 kn), uplaćuju iznos premije te donose odrezak uplatnice razredniku do 20. listopada 2021. Na temelju uplata sklopit će se Polica osiguranja za 2021./2022. školsku godinu.  

  :: opširnije :: 


objavio: Dubravka Jurina  datum: 1. 10. 2021. 13:34

COVID-19 i trenutna epidemiološka situacija Vijest ima dokument u privitku

Zbog povećanog broja slučajeva zaraze korona virusom mijenjaju se upute HZJZ u dijelu koji se odnosi i na školsku djecu. Apeliramo na roditelje da reagiraju na svaku pojavu mogućih simptoma i djecu zadrže kod kuće te se savjetuju s liječnikom. Povratak u školu nakon bolesti (neovisno o dijagnozi) je moguć tek nakon zaprimanja negativnog nalaza ili nakon preboljenja COVID-19. Izdavak iz uputa je u nastavku, a čitav dokument HZJZ se nalazi u prilogu. 

"[...] Uzimajući u obzir da je od drugog tjedna školske godine zabilježen veći udio novozaraženih u dobi 10-19 godina od uobičajenog, svaki učenik koji je izostao iz škole zbog bolesti pa i kada se primarno ne sumnja na COVID-19 (kod sumnje na običnu prehladu i običnu virozu, sumnje na alergiju, gastrointestinalne smetnje, upala uha ili bol u uhu, upala sinusa, bol u trbuhu, grlobolja, glavobolja,
umor, pospanost, loše osjećanje, tek blago povišena tjelesna temperatura i sl.) treba se testirati te se može vratiti u školu nakon zaprimanja negativnog nalaza ili nakon preboljenja COVID-19 što je najranije 10 dana od početka bolesti.

[...] Uputnice za testiranje učenika i studenata na praksi u zdravstvenim ustanovama i u socijalnoj skrbi izdaje nadležni liječnik školske medicine, učenika i studenata u učeničkim/studentskim domovima izdaje nadležni liječnik školske medicine ili izabrani liječnik te učenika i studenata kod drugih indikacija izdaje nadležni liječnik školske medicine (primjerice kod grupiranja bolesti u školi/ustanovi) ili izabrani liječnik."

  :: opširnije :: 


objavio: Irena Ivanović  datum: 1. 10. 2021. 11:54

Početak nastavne godine

  :: opširnije :: 


objavio: Irena Ivanović  datum: 2. 9. 2021. 12:46

Slobodna mjesta za jesenski upisni rok

  :: opširnije :: 


objavio: Irena Ivanović  datum: 16. 7. 2021. 08:54

Programi i zanimanja za šk. god. 2021./2022.

  :: opširnije :: 


objavio: Irena Ivanović  datum: 16. 6. 2021. 12:56

Dan škole, ovaj put uživo!

      

Dan škole, ovaj put uživo!

Nakon virtualnog Dana škole, 24. svibnja obilježili smo i Dan škole uživo. Bio je to, na sveopće veselje, dan bez zvona ispunjen radom i veseljem. Učenici 1.a s nastavnikom Draženom Sudarevićem izradili su klupe od paleta koje sad naš hol čine još ljepšim, a učenici 3.a napravili su kućicu za ptice od recikliranih materijala i postavili je ispred školske radionice. Učenici 1.b, 2.b i 3.b osmišljavali su osobne registracije i pisali ih na jednobojne majice, dok su učenici gimnazijskih razreda stvarali slike u na tekstilu tehnikom jednog poteza. Tog su dana na različitim mjestima u školi osvanuli i šaljivi prometni znakovi koje su kreirali učenici koji pohađaju smjer tehničar cestovnog prometa, a na vratima školske knjižnice postavljena je  izložba Marija-Ellene Osman. Ako se pak volite fotografirati, mogli ste ovjekovječiti svoj selfie u posebnom okviru. I za kraj, na zid u holu stavljene su puzzle (njih 245) koje simboliziraju naše zajedništvo i suradnju te pokazuju da smo svi dio jedne cjeline, naše Srednje škole Čazma.

  :: opširnije :: 


objavio: Suzana Pušić  datum: 9. 6. 2021. 11:36

Naši prvi vozači

                     

Učenici 3.b, Benjamin Milišić, Petar Ravlić, Stjepan Bednaić i Franjo Filić, naši su prvi vozači motornog vozila. Iz prvog su pokušaja položili ispit iz upravljanja motornim vozilom C kategorije. Iskrene čestitke momcima i instruktoru Nikoli Karlovčanu na ovom izvanrednom uspjehu! 

  :: opširnije :: 


objavio: Suzana Pušić  datum: 11. 5. 2021. 12:40

Piši mi pismo - Svjetski dan pisanja pisama

                               

Dan uoči Svjetskog dana pisanja pisama, u ponedjeljak, 10. svibnja profesorica Suzana Pušić u školskoj je knjižnici održala radionicu pisanja pisama za učenike 2.d. Oživjeli su sada već, nažalost, gotovo zaboravljen običaj pisanja pisama. Učenici, osim što su mogli vidjeti i naučiti kako pismo izgleda, imali su prilike napisati pismo prijatelju iz razreda i tako ga razveseliti. Radionica pisanja pisama poslužila je i kao uvod u obradu epistolarnog romana (romana u obliku pisama) Patnje mladog Werthera. Za početak profesorica je prigodno pročitala ulomak iz romana datiran 10 svibnja, a učenici su čitali pisma iz romana Dracula Brama Stokera, romana Ponos i predrasude Jane Austen. Kako ne bi sve bilo isuviše ozbiljno, nasmijali su ih e-mailovi iz romana I bog stvori dadilju. Nadamo se da će u Godini čitanja neki učenici posegnuti i za tim romanima. 

  :: opširnije :: 


objavio: Suzana Pušić  datum: 10. 5. 2021. 16:48

Sjećanja u knjižnici ili Proust, knjižnica i 3.b

                

U petak, 7. svibnja profesorica Suzana Pušić priredila je čajanku za učenike 3.b u školskoj knjižnici. Pročitala im je ulomak iz romana Combray Marcela Prousta, a uz kolačiće madeleine, lipov čaj i ulomak iz Proustovog romana vratili su se u svoje djetinjstvo, ali i prve dane u našoj školi. Budući da smo u Godini čitanja, učenici su čitali ulomke iz zbirke Sjećanja Višnje Stahuljak, a podijelili su međusobno i svoja sjećanja koja je potaknuo (kao i kod Prousta) izvrsni lipov čaj, kojeg je pribavila naša spremačica Božica, i kolačići madeleine, koje je ispekla  profesorica Pušić. Kolačići su brzo planuli, a sat je bio prekratak za sve ono što su momci htjeli ispričati.

  :: opširnije :: 


objavio: Suzana Pušić  datum: 10. 5. 2021. 15:41

Projekt "Sretni ljudi čitaju knjige i piju kavu" i dalje ide

Na kraju nastave na daljinu (28. travnja) u kanalu povijesti pila se virtualna kavica. Projekt iz mjeseca u mjesec ide svojim tijekom i ostvaruje zadane ishode. Profesorica Ivana Mrazović  pripremila je učenike 3.c na virtualni susret u svom kanalu gdje su joj se pridružile i ostale kolegice društveno-humanističkog područja. Teme o kojima se raspravljalo bile su arabijsko vino i kultura konzumacije kave - novi trendovi. Učenici su i ovaj put dali svoj veliki doprinos i potvrdili svojim angažmanom da vole ovaj projekt i rado u njemu sudjeluju.

Tekst: Renata Špehar, prof.

  :: opširnije :: 


objavio: Suzana Pušić  datum: 10. 5. 2021. 09:22

Nastava od 3. svibnja 2021. po modelu A za sve!

30. travnja 2021. godine prestaje važiti Odluka o načinu i održavanju nastave u osnovnim i srednjim školama Bjelovarsko-bilogorske županije donijeta od strane Stožera civilne zaštite Bjelovarsko-bilogorske županije 22. travnja 2021. godine.
Stoga obavještavamo da se od ponedjeljka, 3. svibnja 2021. godine kreće s redovnim programom nastave, odnosno s provedbom nastave po modelu A tj. uživo u svim osnovnim i srednjim školama u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji.

  :: opširnije :: 


objavio: Irena Ivanović  datum: 29. 4. 2021. 12:25

4. Dani medijske kulture

Naša škola i ove godine sudjeluje u obilježavanju Dana medijske pismenosti (19. travnja -23. travnja 2021.) kroz aktivnosti i radionice primjerene mladim srednjoškolcima. Učenici 2.c u virtualnom su okruženju promišljali  na temu Digitalni mediji i mentalno zdravlje. Učenici 4.c i 4.d, zajedno s profesoricom Renatom Špehar, obilježili su Dane medijske pismenosti kroz interaktivno videopredavanje na temu Clickbait i novinarstvo. Maturanti su se okušali i sami napisati clickbait na temu lektire. Neke uspjelije pokušaje možete pročitati na ovoj poveznici: http://linoit.com/users/rspehar74/canvases/CLICKBAIT

           

 

  :: opširnije :: 


objavio: Suzana Pušić  datum: 26. 4. 2021. 18:41

Dan planeta Zemlje

Povodom Dana planeta Zemlje učenici 1.c razreda i razrednica Spomenka Koledić na Satu razrednika razgovarali su o načinima kako doprinijeti što boljem stanju planete. Svaki učenik iznio je svoje prijedloge, a većina ih se mogla sažeti u nekoliko osnovnih koje smo prikazali na plakatu. Svatko od nas svaki dan radi nešto što utječe na cijelu planetu. Neka to bude pozitivno, čuvajmo našu Zemlju!https://create.piktochart.com/.../53946158-dan-planeta..

                                             

 

  :: opširnije :: 


objavio: Suzana Pušić  datum: 26. 4. 2021. 18:28

Nastava od 26. do 30. travnja 2021. Vijest ima dokument u privitku

Odlukom Stožera civilne zaštite Bjelovarsko-bilogorske županije (u prilogu), od ponedjeljka 26. travnja učenici srednjih škola izuzev učenika završnih razreda u školama s područja Bjelovarsko-bilogorske županije nastavu prate po modelu C tj. online. Učenici završnih razreda nastavu prate uživo, u školi. 
Detaljne informacije su dostupne u virtualnim učionicama. 

  :: opširnije :: 


objavio: Irena Ivanović  datum: 23. 4. 2021. 14:15

Nastava od 19. do 23. travnja 2021. Vijest ima dokument u privitku

Odlukom Stožera civilne zaštite Bjelovarsko-bilogorske županije (u prilogu), od ponedjeljka 19. travnja učenici srednjih škola izuzev učenika završnih razreda u školama s područja Bjelovarsko-bilogorske županije nastavu prate po modelu C tj. online. Učenici završnih razreda nastavu prate uživo, u školi. 
Detaljne informacije su dostupne u virtualnim učionicama. 

  :: opširnije :: 


objavio: Irena Ivanović  datum: 15. 4. 2021. 16:34

Nastava od 12. do 16. travnja 2021. Vijest ima dokument u privitku

Odlukom Stožera civilne zaštite Bjelovarsko-bilogorske županije (u prilogu), od ponedjeljka 12. travnja učenici srednjih škola izuzev učenika završnih razreda u školama s područja Bjelovarsko-bilogorske županije nastavu prate po modelu C tj. online. Učenici završnih razreda nastavu prate uživo, u školi. 
U narednom će se periodu odluke donositi na tjednoj bazi. Detaljne informacije su dostupne u virtualnim učionicama. 
 
  :: opširnije :: 


objavio: Irena Ivanović  datum: 9. 4. 2021. 07:50

Sretan Usrks!

  :: opširnije :: 


objavio: Irena Ivanović  datum: 2. 4. 2021. 14:46

Dan škole

              

Naša je škola danas obilježila svoj dan, virtualno! Čestitkama ravnateljice pridružio se čazmanski gradonačelnik Dinko Pirak te predsjednica Vijeća učenika Katarina Ledinski-Vunić, dok nas je Benedikt Vrlac počastio izvanrednim izvedbama Mozartove Sonate za glasovir u D duru i Paraćevog Plesa barunice. Svi smo uživali! Sretan nam Dan škole!

  :: opširnije :: 


objavio: Suzana Pušić  datum: 1. 4. 2021. 13:49

Uskrsni ugođaj u našoj školi

     

Za uskrsno ozračje u našoj školi pobrinule su se vrijedne spremačice Esma, Božica i Danijela!

  :: opširnije :: 


objavio: Suzana Pušić  datum: 1. 4. 2021. 12:59

Godina Marka Marulića

                         

Projektu „Judita – junakinja za sva vremena“ priključila se i profesorica Renata Špehar s učenicima 4.c. Iako je Marko Marulić nazvan „ocem hrvatske književnosti“ zbog svojeg epa Judita, prvog  epa na narodnom jeziku, on je dao velik doprinos na području hrvatske filozofije, poglavito etike. U doba humanizma i renesanse oživljava platonizam i srednjovjekovnu kršćansku filozofiju. Njegovo kapitalno djelo iz područja etike „ Pouke za čestit život „ objavljeno je prvi put 1506. godine u Mlecima.

Učenici 4.c na nastavi filozofije za okruglim su stolom razmjenjivali misli tog istaknutog književnika i filozofa te obilježili  515 godina od prvog izlaska Marulićevog djela „Pouke za čestit život“. Ovo obilježavanje uveličala svojim je slikarskim talentom  učenica  Petra Taraba koja je napravila portret  Marka Marulića. Učenici su još upotpunili svoje znanje primjenom digitalnog alata na temu Marulića.

  :: opširnije :: 


objavio: Suzana Pušić  datum: 1. 4. 2021. 12:46

Godina čitanja i projekt "Judita - junakinja za sva vremena"

            Vlada Republike Hrvatske 2021. godinu proglasila je Godinom čitanja kako bi se različitim aktivnostima promicala knjiga i čitanje. I učenici naše škole uključili su se u te aktivnosti. Kao dio projekta jezično-umjetničko-komunikacijskog područja "Judita - junakinja za sva vremena", kojim se želi obilježiti 500 godina od izlaska iz tiska Marulićeve "Judite", učenik 3.d Andrej Špoljarić svojim je kolegama u javnom govoru predstavio roman Mire Gavrana "Judita" i pokušao ih zainteresirati za čitanje te knjige. Nadamo se da je uspio!

  :: opširnije :: 


objavio: Suzana Pušić  datum: 1. 4. 2021. 12:17

Organizacija nastave od 29. ožujka 2021.

Odlukom Stožera civilne zaštite Bjelovarsko-bilogorske županije, od ponedjeljka 29. ožujka na online nastavu prelaze učenici od 5. do 8. razreda osnovnih škola te učenici srednjih škola izuzev završnih razreda, odnosno maturanta u školama s područja Bjelovarsko-bilogorske županije.
Detaljne informacije su dostupne u virtualnim učionicama.
Prelazak na online nastavu temeljen je na prijedlogu nadležne epidemiološke službe uslijed pogoršanja epidemiološke situacije vezano uz širenje pandemije koronavirusa. Online nastava odnosno C model po važećoj Odluci trajat će od ponedjeljka 29. ožujka 2021. godine do 11. travnja 2021. godine, odnosno do završetka proljetnih praznika.
  :: opširnije :: 


objavio: Irena Ivanović  datum: 28. 3. 2021. 13:32

Projekt "Sretni ljudi čitaju knjige i piju kavu" ide dalje

           

Unatoč pandemiji, projekt „Sretni ljudi čitaju knjige i piju kavu“ društveno-humanističke grupe predmeta ide dalje. Učenici 3.c nastavljaju dalje istraživati i baviti se kavom. Sada su istraživali put kave, legende o kavi, priču o ukradenoj biljci te pradomovini kave. Potom su se bavili marketingom kave. Pripremili su i malo istraživanje uz degustaciju instant kava i turskih kava. Počastili su svoje profesorice koje su kušale kave i pomogle im u istraživanju. Za ovaj susret učenike su pripremile profesorice Željka Biškup i Gordana Palaić.

  :: opširnije :: 


objavio: Suzana Pušić  datum: 27. 3. 2021. 11:11

"Pjesnici su čuđenje u svijetu" - Svjetski dan pjesništva

                              

UNECSO  je 21. ožujka (nekoć prvi dan proljeća) 1999. godine proglasio Svjetskim danom pjesništva kako bi se promoviralo i slavilo pjesništvo. Uz to, u Hrvatskoj  obilježava se i rođendan  velikog pjesnika Ivana Gorana Kovačića te početak pjesničke manifestacije Goranovo proljeće.

Učenici 3.d sa svojom su profesoricom Suzanom Pušić, školskom knjižničarkom,  obilježili taj dan. Kao uvod profesorica je prigodno pročitala pjesmu Proljeće Ivana Gorana Kovačića. Učenici su potom sami istraživali pjesme s temom proljeća i čitali ih naglas (ipak je ovo Godina čitanja). Na kraju su se okušali u pisanju pjesama s temom proljeća u obliku akrostiha. Njihove uratke možete pročitati na padletu na poveznici https://padlet.com/suzanapusic/7klpsoyc6ot7y75g

  :: opširnije :: 


objavio: Suzana Pušić  datum: 27. 3. 2021. 10:54

Županijsko natjecanje iz engleskog jezika

                      

Na županijskom natjecanju iz engleskog jezika našu su školu uspješno predstavljali Adam Ivanetić iz 2.c i Marko Molnar iz 4.d razreda. Njihova je mentorica profesorica Vedrana Dujnić-Petrač. Čestitamo!

  :: opširnije :: 


objavio: Suzana Pušić  datum: 26. 3. 2021. 19:03

Županijsko natjecanje iz engleskog jezika - ljestvice konačnog poretka Vijest ima dokument u privitku

Županijsko natjecanje iz engleskog jezika održano je 24. travnja 2021. Zbog epidemiološke situacije, učenici su test pisali u matičnim školama. Županijsko je povjerenstvo ispravilo testove svih natjecatelja i pripremilo liste konačnog poretka koje možete pronaći u prilogu.

Od srca čestitamo svim natjecateljima i njihovim mentorima na ostvarenom uspjehu. Pokazali ste impresivno znanje engleskog jezika. 

Učenici čija su imena masno otisnuta na popisu predlažu se za državnu razinu natjecanja. Njima želimo puno sreće i nadamo se da će biti pozvani dalje. 

  :: opširnije :: 


objavio: Irena Ivanović  datum: 26. 3. 2021. 09:26

Županijsko natjecanje iz engleskog jezika - ljestvice privremenog poretka Vijest ima dokument u privitku

U prilogu su ljestvice privremenog poretka za županijsko natjecanje iz engleskog jezika. 

 

Poveznica za pristup testovima, rješenjima i skeniranim listovima za odgovore natjecatelja: https://carnet-my.sharepoint.com/:f:/g/personal/irena_pavlovic_skole_hr/ElYGtRDxrJNBtIZ8dRzJQC8BQ10MUgg-prDlHMvbZec-CA?e=1xqkOK

  :: opširnije :: 


objavio: Irena Ivanović  datum: 25. 3. 2021. 14:04

Županijska smotra Lidrano 2021.

                 

                 

Županijski Lidrano 2021.

Učenica Veronika Perec iz 2.d sudjelovala je na županijskoj smotri Lidrano 2021. u Grubišnom Polju koja je održana u petak, 19. ožujka 2021.  Izvela je dinamični monolog Vrijeme odrastanja iz zbirke kratkih priča Silvije Sitte. Mentorica joj je bila profesorica Suzana Pušić.

  :: opširnije :: 


objavio: Suzana Pušić  datum: 24. 3. 2021. 14:20

Akcija "Zasadi stablo, ne budi panj"

              

U utorak, 16. ožujka 2021. u našoj je školi drugu školsku godinu za redom održana akcija "Zasadi stablo, ne budi panj". Posađeno je ukupno 5 sadnica: 3 starinske sorte jabuka, starinska sorta trešnje i ukrasna japanska trešnja. U sadnji sudjelovali su učenici Izborne nastave Biologije s profesoricom Biologije Spomenkom Koledić uz veliku pomoć domara Milana Mikulčića.
  :: opširnije :: 


objavio: Suzana Pušić  datum: 18. 3. 2021. 18:22

Naši vozači na prvoj vožnji

                          

U ponedjeljak, 15. ožujka prva generacija naših vozača krenula je na sate vožnje s instruktorom N. Karlovčanom. Momci, sretno!

  :: opširnije :: 


objavio: Suzana Pušić  datum: 18. 3. 2021. 18:06

Županijsko natjecanje iz povijesti Vijest ima dokument u privitku

              

U petak, 12. ožujka 2021. u naša škola je bila domaćin Županijskog natjecanja iz povijesti. Ugostili smo 13 učenika iz srednjih škola BBŽ-a i njihove mentore.

Ljestvica poretka nalazi se u prilogu.                                                                       

  :: opširnije :: 


objavio: Suzana Pušić  datum: 17. 3. 2021. 12:19

Županijsko natjecanje iz povijesti - ljestvice poretka Vijest ima dokument u privitku

U prilogu je ljestvica privremenog poretka i ljestvica konačnog poretka na Županijskom natjecanju iz povijesti. 

  :: opširnije :: 


objavio: Irena Ivanović  datum: 12. 3. 2021. 14:02

Nastava uživo od 8. ožujka 2021.

Od 8. ožujka 2021. nastava će se ponovo odvijati po modelu A tj. uživo u školi. Detaljne informacije su dostupne u virtualnim učionicama. 

  :: opširnije :: 


objavio: Irena Ivanović  datum: 4. 3. 2021. 11:48

Prelazak na C model nastave Vijest ima dokument u privitku

S obzirom na trenutni broj osoba u Srednjoj školi Čazma oboljelih od bolesti COVID-19 i broj osoba u izolaciji nemoguće je organizirati normalno odvijanje nastave u zgradi škole te stoga Srednja škola Čazma u potpunosti prelazi na C model nastave tj. na nastavu na daljinu od 3. do 5. ožujka 2021. Detaljne informacije dostupne su u virtualnim učionicama. 

  :: opširnije :: 


objavio: Irena Ivanović  datum: 2. 3. 2021. 13:48

Dan ružičastih majica

       

Posljednje srijede u veljači obilježavamo Dan ružičastih majica kojim se na simboličan način želi skrenuti pozornost na problem sve učestalijeg vršnjačkog nasilja u školama. Hrvatski je sabor  2017. godine proglasio taj dan Nacionalnim danom borbe protiv vršnjačkog nasilja. Učenici naše škole tijekom ovoga tjedna na nastavi etike progovaraju o temama vezanim uz vršnjačko nasilje, ali i ostale oblike nasilja. Ove su godine učenici imali priliku provjeriti znanje o obilježavanju Dana ružičastih majica rješavanjem kviza u bookwidgetsu. Grupa učenika 3.c razreda zajedno s profesoricom Renatom Špehar prigodno je uredila hol škole.

  :: opširnije :: 


objavio: Suzana Pušić  datum: 26. 2. 2021. 15:42

22. veljače - Dan glagoljice i glagoljaštva

                   

Dan hrvatske glagoljice i glagoljaštva obilježavamo 22. veljače. Obilježavanje tog dana pokrenuo je Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje kao spomen na dan kada je 1483. godine tiskana prva hrvatska knjiga „Misal po zakonu rimskoga dvora“. Učenici 1.b sa  svojom su profesoricom hrvatskoga jezika i školskom knjižničarkom Suzanom Pušić obilježili taj dan radionicom pisanja glagoljice i igranjem jezičnih igara u školskoj knjižnici.

  :: opširnije :: 


objavio: Suzana Pušić  datum: 26. 2. 2021. 15:21

"Rodu o jeziku" - Međunarodni dan materinjeg jezika

                 

Međunarodni dan materinskoga jezika obilježavamo 22. veljače, a UNESCO ga je utemeljio 1999. godine s ciljem očuvanja lingivističke raznolikosti i promicanja obrazovanja na materinjem jeziku. Kako bi ukazali na važnost materinjeg jezika, ali i na učenje jezika, učenici 3.b u školskoj su knjižnici  sa  školskom knjižničarkom i svojom profesoricom Suzanaom Pušić spojili nastavu iz leksikografije i upoznali se s našim jezičnim priručnicima (pravopisom, gramatikom i rječnicima), dok su učenici 3.d na ljepotu jezika ukazali pisanjem činkivina o jeziku koje su objavili na padletu. Profesorica je za početak pročitala pjesmu našeg zavičajnog pjesnika Petra Preradovića Rodu o jeziku, a učenici su u tiskanim zbirkama poezije koje se nalaze u našoj knjižnici tražili pjesme o jeziku te ih čitali kolegama kako bi u Godini čitanja probudili ljubav za poeziju i  naš jezik.

  :: opširnije :: 


objavio: Suzana Pušić  datum: 25. 2. 2021. 09:47

Mađugradski Lidrano 2021.

                                                                                                                                 

Učenica Veronika Perec (2.d) sudjelovala je na međugradskoj smorti Lidrano u Garešnici u petak, 12. veljače. Izvela je monolog Silvije Sitte Vrijeme odrastanja. Veronika je pozvana na županijski Lidrano koji će se održati u ožujku u Grubišnom Polju. Mentorica joj je profesorica Suzana Pušić.        

  :: opširnije :: 


objavio: Suzana Pušić  datum: 17. 2. 2021. 10:28

Odluka o modelu izvođenja nastave od 15. veljače 2021. Vijest ima dokument u privitku

Od 15. veljače 2021. nastavu po modelu A tj. uživo prate učenici svih razreda. Detaljne informacije su dostupne u Odluci u prilogu i virtualnim učionicama. 

  :: opširnije :: 


objavio: Irena Ivanović  datum: 11. 2. 2021. 12:18

Zahtjev za izdavanje duplikata/prijepisa svjedodžbe Vijest ima dokument u privitku

  :: opširnije :: 


objavio: Višnja Sudarević  datum: 8. 2. 2021. 10:08

Obavijest roditeljima i učenicima o izdavanju potvrda Vijest ima dokument u privitku

Obavijest roditeljima i učenicima vezana za izdavanje potvrda o statusu redovnog učenika nalazi se u prilogu.

  :: opširnije :: 


objavio: Višnja Sudarević  datum: 1. 2. 2021. 12:09

Odluka o modelu izvođenja nastave od 1. do 12. veljače 2021. Vijest ima dokument u privitku

Od 1. veljače 2021. nastavu po modelu A tj. uživo prate učenici svih završnih razreda, dok se za sve ostale razrede nastava odvija po modelu C tj. na daljinu. Detaljne informacije su dostupne u Odluci u prilogu i virtualnim učionicama. 

  :: opširnije :: 


objavio: Irena Ivanović  datum: 28. 1. 2021. 10:07

Pokrenute linije za psihološku pomoć mladima Vijest ima dokument u privitku

“BRINI O SEBI – BUDI DOBRO – proŽIVI COVID” projekt je koji ima za cilj pružanje psihološke podrške mladima u Hrvatskoj i očuvanje mentalnog zdravlja mladih za vrijeme pandemije koronavirusa, koji su pokrenuli Središnji državni ured za demografiju i mlade i Hrvatska psihološka komora.

U sklopu projekta, pokrenute su telefonske linije za savjetovanje mladih u 20 hrvatskih županija i gradu Zagrebu.

Ukupno je otvorena 21 telefonska linija u 20 županija i gradu Zagrebu.

Detalji o projektu dostupni su u priloženim dokumentima. 

  :: opširnije :: 


objavio: Irena Ivanović  datum: 11. 1. 2021. 13:54

Blagdanski ugođaj

Iako učenika nije bilo u školi, blagdanskog ugođaja nije nedostajalo. Za to se se pobrinule naše vrijedne spremačice Esma, Božica i Danijela.

  

  :: opširnije :: 


objavio: Suzana Pušić  datum: 5. 1. 2021. 08:32

Blagdanska čestitka

Čestitka za web by Irena Pavlović  :: opširnije :: 


objavio: Irena Ivanović  datum: 23. 12. 2020. 13:52

Nastava u školi vs. nastava na daljinu

Loading...

Loading...

  :: opširnije :: 


objavio: Irena Ivanović  datum: 14. 12. 2020. 09:32

Prelazak na C model nastave Vijest ima dokument u privitku

Zbog velikog porasta broja oboljelih učenika i broja učenika i zaposlenika u izolaciji, Srednja škola Čazma od 1. prosinca 2020. prelazi na C model nastave tj. nastavu na daljinu. Nastava će se organizirati putem platforme Teams za sve razrede, iz svih nastavnih predmeta do 23. prosinca 2020. 

Praktična nastava koja se odvija izvan škole (kod obrtnika i drugih poslodavaca) odvijat će se prema postojećem rasporedu uz poštivanje epidemioloških mjera koje se odnose na pojedini sektor/zanimanje.

Detaljne informacije su u dokumentu u prilogu. 

  :: opširnije :: 


objavio: Irena Ivanović  datum: 30. 11. 2020. 09:44

Svjetski dan filozofije u 4.c

 

         

Učenici 4. c također su obilježili Svjetski dan filozofije s profesoricom Renatom Špehar izradom plakata, pisanjem činkvina u Padletu i asocijacija u digitalnom altu Wordcloud.

  :: opširnije :: 


objavio: Suzana Pušić  datum: 20. 11. 2020. 15:17

Svjetski dan filozofije u 2.c i 3.c Vijest ima dokument u privitku

  

Svjetski dan filozofije obilježava se svakog trećeg četvrtka u studenome, a manifestaciju je 2002. godine pokrenuo UNESC-ov Ured za filozofiju. Svoj doprinos obilježavanju tog dana dali su učenici 2.c i 3.c uz profesoricu Kseniju Tklačić Dunaj izradom plakata i pisanjem kratkih tekstova o značenju filozofije.

 

  :: opširnije :: 


objavio: Suzana Pušić  datum: 20. 11. 2020. 15:02

Regionalna zaklada za lokalni razvoj "Zamah"

                                    

U našoj školi održan je  19. studenog 2020. sastanak Vijeća učenika s predstavnicima  Regionalne zaklade za lokalni razvoj „Zamah“ koji su im predstavili projekt „Sigurni    prostor u zajednici / Rješenja za djecu i mlade u novim društvenim okolnostima“.

  :: opširnije :: 


objavio: Suzana Pušić  datum: 20. 11. 2020. 14:26

Još jedna prilika za stipendiju Vijest ima dokument u privitku

Tvrtka Tokić dodjeljuje 30 stipendija za učenike i studente. Sve informacije možete pronaći na mrežnoj stranici https://www.tokic.hr/30-stipendija-30-godina-tokic/, a detalje u dokumentu u prilogu.

 

  :: opširnije :: 


objavio: Irena Ivanović  datum: 18. 11. 2020. 12:31

Dan sjećanja na žrtvu Vukovara Vijest ima dokument u privitku

Dana 18. studenog u našoj se školi, kao i diljem zemlje, prisjećamo pada Grada-heroja, Vukovara i svih koji su dali živote za njegovu obranu. Ove godine poseban je pijetet posvećen djeci stradaloj tijekom opsade Vukovara, njih osamdeset šestero. Njihov strah, bol i patnju vrlo izražajno je prikazala učenica 3.c razreda Marija - Ellena Osman svojim radovima. Učenici 1.a razreda, uz pomoć profesorice Ivane Mrazović, prigodno su uredili hol škole, nakon  čega su učenici 1.c paljenjem 86 svijeća odali počast poginuloj djeci. 

 

 

  :: opširnije :: 


objavio: Suzana Pušić  datum: 17. 11. 2020. 11:01

Projekt Šafran Vijest ima dokument u privitku

Od ove školske godine naša škola sudjeluje u Projektu Šafran (The Crocus Project). Glavna aktivnost projekta je jesenska sadnja lukovica žutog šafrana u znak sjećanja na milijun i pol židovske djece i tisuće druge djece stradale tijekom Holokausta.

 

  :: opširnije :: 


objavio: Irena Ivanović  datum: 8. 11. 2020. 11:56

Sretni ljudi čitaju knjige i piju kavu (drugi dio)

U četvrtak, 29. listopada 2020. učenici 3.c održali su drugi susret ispijanja kave s profesoricama Željkom Biškup, Gordanom Palaić, Ksenijom Tkalčić Dunaj , Ivanom Mrazović i Renatom Špehar u sklopu provođenja projekta Sretni ljudi čitaju knjige i piju kavu. Tema ovog susreta bila je Kavana u doba razuma- revolucija u šalicama.

 

  :: opširnije :: 


objavio: Suzana Pušić  datum: 6. 11. 2020. 13:45

Ružičasti listopad

Mama, budi zdrava!

Učenici naše škole uključili su se u javnozdravstvenu nacionalnu kampanju Udruge „ Sve za nju“. Kampanja je pokrenuta s ciljem podizanja svijesti o važnosti preventivnih pregleda. Udruga je pokrenula projekt „ Mama budi zdrava“ u okviru kojeg se nastoji senzibilizirati učenike srednjih škola koji će svojim mamama prenijeti poruku životne važnosti.

Najveća želja majke još prije rođenja djeteta jest da ono bude zdravo. Djeca to isto žele poručiti svojim majkama kroz akcije koje se održavaju širom Hrvatske tijekom Ružičastog listopada.

Učenicima su uručeni letci Mama budi zdrava koje su ponijeli svojim mamama, tetama, bakama…

Kako je akcija protekla u Srednjoj školi Čazma pogledajte u videu. 

 

  :: opširnije :: 


objavio: Irena Ivanović  datum: 3. 11. 2020. 16:45

Nagrada "Mali Galović" Vijest ima dokument u privitku

Petra Roketinec osvojila je nagradu za najbolju priču na natječaju "Mali Galović" u Koprivnici. Mentorica joj je bila profesorica Melita Ivanetić, a priča se zove Ljubav Kitsunea. 

  :: opširnije :: 


objavio: Suzana Pušić  datum: 30. 10. 2020. 13:54

Maraton čitanja "Minuta za čitanje"

Naša ravnateljica Irena Pavlović i Veronika Perec, učenica 2.d, sudjelovale su na maratonu čitanju "Minuta za čitanje" u Gradskoj knjižnici Slavka Kolara. Maraton je organiziran u Mjesecu knjige čija je tema "Razlistaj se" te je ravnateljica pročitala ulomak iz Slavonske šume Josipa Kozarca, a Veronika opis Janice iz Breze Slavka Kolara.

  :: opširnije :: 


objavio: Suzana Pušić  datum: 30. 10. 2020. 13:24

Obavijest o ishodu natječajnih postupaka Vijest ima dokument u privitku

Obavijesti o ishodu svih natječajnih postupaka koji su bili u tijeku od 12. do 20. listopada 2020. nalaze se u prilogu. 

  :: opširnije :: 


objavio: Irena Ivanović  datum: 29. 10. 2020. 11:55

Objavljen Otvoreni javni poziv za projekt „Stipendiranje učenika u obrtničkim zanimanjima“ za 2020. godinu

Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja objavilo je Otvoreni javni poziv za projekt „Stipendiranje učenika u obrtničkim zanimanjima“ za 2020. godinu. Prijave se zaprimaju od 27.10.2020. godine. Otvoreni javni poziv je otvoren do 30.11.2020. godine.

Sve su informacije dostupne na mrežnim stranicama Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja i putem poveznice: https://gospodarstvo.gov.hr/javni-pozivi-ministarstva/11168.
  :: opširnije :: 


objavio: Irena Ivanović  datum: 29. 10. 2020. 11:51

Likovni susreti II

U ateljeu ,,Antolčić" u Čazmi 10. listopada otvorena je izložba pod nazivom ,,Likovni susret II". Na izložbi sudjeluju i naši učenici Marija-Ellena Osman, Leon Pejić i Adam Ivanetić. 

  :: opširnije :: 


objavio: Suzana Pušić  datum: 27. 10. 2020. 21:26

Sretni ljudi čitaju knjige i piju kavu

Kava u knjižnici

U ugodnom prostoru školske knjižnice učenici 3.c razreda obilježili su Svjetski dan kave. Ovim događajem ujedno su i započeli projekt pod nazivom „Sretni ljudi čitaju knjige i piju kavu“- Kava. Projekt je to kojim će učenici uz profesorice Ivanu Mrazović, Željku Biškup, Renatu Špehar, Kseniju Tkalčić Dunaj te Gordanu Palaić (profesorice društveno-humanističke grupe predmeta) povezati interdisciplinarno temu kave. 

  :: opširnije :: 


objavio: Suzana Pušić  datum: 27. 10. 2020. 21:10

Balerine u holu

Balerine i autorice

Učenice 2.c Lucija Mršić, Magdalena Prankić te Lea Špehar zajedno s razrednicom Renatom Špehar pobrinule su se za dašak jeseni u holu škole. Njihove balerine u jesenjim haljinicama plešu ples jeseni.

  :: opširnije :: 


objavio: Suzana Pušić  datum: 27. 10. 2020. 20:21

Tena u 3.b

Kozarčeva Tena posjetila 3.b

Da lektira nije dosadna, pokazala je Veronika Perec koja je oživjela Tenu Josipa Kozarca u 3.b.

 

Na sat obrade lektire Tena Josipa Kozarca u profesorica Suzana Pušić pozvala je glavnu junakinju, na čuđenje, ali i veselja učenika 3.b. Veronika Perec oživjela je Tenu, što je roman učinilo još zanimljivijim. Momci su Tenu pažljivo pogledali i poslušali, a nakon toga imali mnoštvo pitanja.

 

  :: opširnije :: 


objavio: Suzana Pušić  datum: 27. 10. 2020. 19:57

Javni poziv pripadnicima romske nacionalne manjine za stipendiju

 Ministarstvo znanosti i obrazovanja raspisalo  je Javni poziv polaznicima prvih razreda srednjih škola pripadnicima romske nacionalne manjine za stipendiju Ministarstva znanosti i obrazovanja za šk. god. 2020/2021.

Rok prijave na Javni poziv je 13studenog 2020.

  :: opširnije :: 


objavio: Dubravka Jurina  datum: 14. 10. 2020. 09:27

Nastavna godina 2020./2021.

Danas je započela nastavna godina 2020./2021. Nastava se odvija po modelu A – svi su razredni odjeli u školi, na nastavi uživo. Na satima razrednog odjela učenici su dobili sve potrebne informacije o organizaciji nastave i epidemiološkim mjerama. Podijeljene su im perive maske koje je osigurao osnivač, Bjelovarsko-bilogorska županija, no u velikoj većini slučajeva učenici nastavu neće pratiti pod maskama jer je u učionicama je osigurana distanca koje se učenici trebaju pridržavati. Nastava se odvija u matičnim učionicama, uz odlazak u specijalizirane kabinete kada je to nužno. Nastava tjelesne i zdravstvene kulture se do daljnjega odvija na otvorenom, osim u slučaju lošeg vremena. U školi je određen smjer kretanja. Izlazak iz zgrade tijekom odmora nije dozvoljen i općenito se minimalizira miješanje učenika iz različitih odjela. Svi se prostori i sve površine u školi redovito dezinficiraju.

Učinili smo sve u našoj moći da se stvori sigurno okruženje za učenike i zaposlenike. A da bi ono ostalo takvo, nužno je odgovorno ponašanje sviju nas. Učenici trebaju mjeriti tjelesnu temperaturu prije polaska u školu i evidentirati izmjerenu vrijednost. Ukoliko ona prelazi 37,3 stupnja ili više (ovisno o specifikaciji beskontaktnog toplomjera), preporučuje se mjerenje temperature i standardnim toplomjerom pod pazuhom te se povišena temperatura utvrđuje na temelju takvog mjerenja. Ukoliko mjerenje pod pazuhom pokaže temperaturu iznad 37,3 stupnja, učenik treba ostati kod kuće, a roditelj o tome telefonom obavještava obiteljskog liječnika i školu. Nedolazak u školu u slučaju pojave bilo kakvih simptoma najvažnija je mjera kojom se može spriječiti širenje zaraze. Ostanak pojedinca kod kuće dok se ne utvrdi priroda bolesti simptomi koje su prisutni ima puno manje štetnih posljedica od alternative – izolacije za cijeli razredni odjel ili čak cijelu školu.

Nitko se ne može zaraziti od škole – ukoliko zarazu u školu ne unesemo izvana, svi smo sigurni. A to je moguće jedino ako se pridržavamo mjera i ponašamo odgovorno.

  :: opširnije :: 


objavio: Irena Ivanović  datum: 7. 9. 2020. 16:16

Odluka o kriterijima i načinu financiranja troškova prijevoza učenika za školsku godinu 2020./2021.

U prilogu je Odluka o kriterijima i načinu financiranja troškova javnog prijevoza redovitih učenika srednjih škola za školsku godinu 2020./2021.:

https://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/2020_08_94_1781.html

  :: opširnije :: 


objavio: Dubravka Jurina  datum: 7. 9. 2020. 13:14

Sufinanciranje troškova prijevoza za učenike za školsku godinu 2020./21.-Grad Čazma

U prilogu je Odluka o sufinanciranju troškova prijevoza  za učenike: 

http://www.cazma.hr/vijesti/o-d-l-u-k-a-o-sufinanciranju-troskova-prijevoza-za-ucenike-i-studente-za-skolsku-godinu-2020-21/

  :: opširnije :: 


objavio: Dubravka Jurina  datum: 7. 9. 2020. 11:27

OSIGURANJE UČENIKA 2020./2021. Vijest ima dokument u privitku

U prilogu je Ponuda za osiguranje učenika CROATIA OSIGURANJA koja je odlukom Školskog odbora izabrana kao najpovoljnija. 

Učenici koji se žele osigurati izabiru po kojoj od tri ponuđene premije žele osiguranje, dobivaju uplatnicu Croatia osiguranja te  do određenog roka roditelji uplaćuju iznos premije. Na temelju uplata sklapa se Polica osiguranja za 2020./2021. školsku godinu.  

  :: opširnije :: 


objavio: Dubravka Jurina  datum: 4. 9. 2020. 13:18

UPUTE ZA SPRJEČAVANJE I SUZBIJANJE EPIDEMIJE COVID-19

Poštovani roditelji, dragi učenici, u prilogu je poveznica prema UPUTAMA HZJZ vezano za početak nove školske i nastavne godine.  Molimo vas da ih iščitate. Detaljnije informacije, što je primjenjivo za našu Školu, prenijeti ćemo vam već prvog nastavnog dana,a  roditeljima  na roditeljskim sastancima.                                          UPUTE ZA SPRJEČAVANJE I SUZBIJANJE EPIDEMIJE COVID-19             https://www.hzjz.hr/wp-content/uploads/2020/03/Upute_vrtici_i_skole_24_08_2020_HZJZ-1.pdf?fbclid=IwAR18CzDeqemuUZUicpqpqXyQxEjhg0G42ERV0pHGSLcTt156YI4RGFhe-6k

  :: opširnije :: 


objavio: Dubravka Jurina  datum: 4. 9. 2020. 12:44

Početak nastavne godine - obavijesti za 7. rujna 2020.

Dragi učenici i dragi roditelji,

pred nama je početak nastave u školskoj godini 2020. /2021. Godine koja će biti drugačija od svega što smo do sada prošli i iskusili. Godine u kojoj je prioritet očuvanje zdravlja sviju nas i vas te će stoga biti brojnih prilagodbi načina rada. Detaljne informacije o prvome danu nastave te o mjerama kojih se svi trebamo pridržavati možete pronaći u nastavku objave.

  :: opširnije :: 


objavio: Irena Ivanović  datum: 2. 9. 2020. 12:20

Što roditelji učenika naše škole kažu o nastavi na daljinu?

  :: opširnije :: 


objavio: Irena Ivanović  datum: 5. 5. 2020. 07:39

Dan škole

Budući da Dan škole nismo mogli primjereno obilježiti, odlučili smo se odigrati igru asocijacija. Pitanje je glasilo: Što vam prvo pada na pamet kada pomislite na našu školu? A odgovori su vidljivi u oblaku riječi. 

  :: opširnije :: 


objavio: Irena Ivanović  datum: 21. 4. 2020. 09:20

Razvoj kompetencije učiti kako učiti

Centar za istraživanja i razvoj obrazovanja Instituta za društvena istraživanja u Zagrebu (CIRO – IDIZ) posvetio se tome da podrži odgojno-obrazovne radnike i učenike osnovnih i srednjih škola. CIRO – IDIZ je za Ministarstvo znanosti i obrazovanja izradio seriju edukativnih video materijala s ciljem poticanja kompetencije učiti kako učiti kod učenika osnovnih i srednjih škola. S obzirom na važnost teme, dijelimo video materijale. Doktor Boris Jokić pripremio je niz korisnih savjeta o učenju; Toplo preporučujemo svim učenicima kako bi unaprijedili svoje učenje, ali i roditeljima kako bi bolje razumjeli svoju djecu i logli im kvalitetnije pomoći.

 

  :: opširnije :: 


objavio: Irena Ivanović  datum: 15. 4. 2020. 09:50

Kako se organizirati u #ostanidoma situaciji?

Školska pedagoginja, Dubravka Jurina, pripremila je niz korisnih savjeta o tome kako lakše prebroditi dane pred nama. Pogledajte video. 

  :: opširnije :: 


objavio: Irena Ivanović  datum: 29. 3. 2020. 13:44
» Arhiva naših vijesti    
 


 


TražilicaKalendar
« Lipanj 2022 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
Prikazani događaji


Korisni linkovi
Obrazovne institucije

Pomoć pri učenju

Dnevni tisak
 • Večernji list
 • Jutarnji list
 • 24 sata
 • Index.hr
 • SPARKLES


Arhiva dokumenata

Hrabri telefon

Savjetodavna linija za djecu:

116-111

Savjetodavna linija za roditelje:

0800-0800

preskoči na navigaciju