preskoči na sadržaj
Vijesti

Izbori za Europarlament

Nakon završene srednje škole, s navršenih 18 godina, učenici postaju punopravni građani društva. Međutim, znaju li koja sve prava i odgovornosti imaju te što ih sve u svakodnevnom životu čeka? Sadržaji iz područja odgoja i obrazovanja za ljudska prava i demokratsko građanstvo trebali bi pomoći učenicima da razviju vještine i sposobnosti za kompetentno sudjelovanje u društvenoj zajednici, a simulacija izbora za Europski parlament jedna je od aktivnosti kojima se to može ostvariti. Svojim je dolaskom saborska zastupnica Vanja Posavac podržala ovu inicijativu.


Drugu godinu za redom, učenici Srednje škole Čazma provode izbore za zastupnike u Europskom parlamentu. Prvi su izbori organizirani u travnju 2013., neposredno prije prvih izbora u Republici Hrvatskoj i ulaska u Uniju. Svi koji su bili prisutni sigurno se sjećaju - Lucija Piršljin, Matea Gredelj i Marko Dropulja su se sučelili u debati te odgovarali na pitanja novinara i predstavnika nevladinih organizacija. Njihovi su kolege i profesori glasovali i odabrali svoga europskog zastupnika. Marko nas je zastupao punu godinu dana, no budući da će uskoro imati puno obaveza na fakultetu, ove se godine nije kandidirao J.

Druge su, ovogodišnje izbore koji su provedeni 28. travnja 2014., obilježile kandidatkinje.  Paula Husnik i Ivana Krištofec iz 3.d te Lea Matošević i Lucija Piršljin iz 4.c predstavile svoje životopise i impresivne političke programe i odgovarale na novinarska pitanja - Goran Mitrović i Ivana Jurić iz 3.d te Marko Dropulja i Bruno Kojić iz 4.c su željeli znati neke prilične nezgodne stvari. Djevojkama su u pripremi pomagale kolegice Ivona Bobovec, Ivana Kovačević, Josipa Salaj, Maja Bundović, Doris Marjanović, Marija Jurina, Daria Biruš i Nives Pleše. Debatu je suvereno vodila Nives Vinceković, a regularnost glasovanja je pratio tročlani birački odbor:  Marija Jurina, Nives Pleše i  Josipa Salaj.  Glasačima iz škole ovaj se puta pridružila i zastupnica u Hrvatskom saboru, profesorica Vanja Posavac, koji je projekt ocjenila kao zanimljiv, dobro zamišljen i poticajan za učenike. Biraču su ostali vjerni svojoj političkoj struji te je kao i prošle godine kandidat desnice - Paula Husnik pobjedio.

U mjesecima koji su prethodili izborima, učenici su kroz izvannastavne radionice naučili što je to Europski parlament, koje ovlasti ima, kako je organiziran i zašto je važan u našem životu. Proučavali su stranke u Hrvatskoj i koalicije koje se sklapaju u Europarlamentu te diskutirali o osobinama, znanjima i vještinama kvalitetnih zastupnika. Jedinstven i originalan, projekt je prepoznat i izvan škole te je ove školske godine organiziran uz podršku Mreže mladih Hrvatske. A na određeni ga je način priznalo i Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta budući da je udžbenik u kojem je ovaj projekt jedna nastavna jedinica dobio odobrenje za korištenje u nastavi.

Projekt je i ove godine osmislila i organizirala profesorica Irena Pavlović.  Cilj projekta jest osvijestiti kod učenika važnost sudjelovanja u političkom životu. Mladima je potrebno više znanja i vještina o demokraciji i demokratskim procesima kako bi postali aktivni građani u pravom smislu riječi. Učenici trebaju razumjeti što pojedine institucije rade i kakva je uloga građana u tome. A najbolji je način da se to ostvari da se na neki način i okušaju u onome o čemu uče. Stoga nam je važna i podrška osoba iz političkog života jer učenici u interakciji s njima razviju osjećaj da znanje koje stječu nije isprazna teorija već je potrebno za život te se najljepše zahvaljujemo zastupnici Posavac na dolasku u našu školu.


Priloženi dokumenti:
Cijela_ekipa.JPG (407.16 KB)
Kandidatkinje_2.JPG (333.24 KB)
Mix3.jpg (1.15 MB)
Mix.jpg (199.57 KB)
publika.JPG (532.22 KB)

Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Irena Pavlović   datum: 29. 4. 2014.

 


TražilicaKalendar
« Siječanj 2019 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
Prikazani događaji


Sparkles

Pratite najnovija izdanja časopisa na engleskom:

Issue #20     Issue #21

Issue #22

Ostale brojeve i aktualna događanja potražite na Facebook-u.


Korisni linkovi
Obrazovne institucije

Pomoć pri učenju

Dnevni tisak
 • Večernji list
 • Jutarnji list
 • 24 sata
 • Index.hr
 • SPARKLES


Arhiva dokumenata

Hrabri telefon

Savjetodavna linija za djecu:

116-111

Savjetodavna linija za roditelje:

0800-0800

preskoči na navigaciju